Wanbeleid en teveel ego's

Vooral Voetbal International is de laatste twee maanden diep en grondig aan het graven in de financiële (on)mogelijkheden van het Nederlands betaalde voetbal. Daarnaast is er onder clubvoorzitters en technisch directeuren een spoedoverleg geweest in Oosterwijk en is Haarlem al omgevallen en staat BV Veendam op het punt de oudste club van Nederland achterna te gaan.

Treurnis troef in de top van het vaderlandse voetbal. En waarom? Hoe? Ik ben natuurlijk niet het prototype van een clubbestuurder of manager/directeur, maar zelfs ik kan het beter. Sterker nog, zelfs gratis en zonder geld kan ik het beter. Er is namelijk niet zo veel aan volgens mij. Het enige dat je nodig hebt is gezond verstand. Je moet jezelf als club altijd vergelijken met de speler sop het veld. Die pas echt gaan groeien (rond hun 22ste, 23ste) als ze zich neerleggen bij hun tekortkomingen en gaan specialiseren in hun talent.

En zo doe je dat als club ook. Feyenoord zou geïnteresseerd zijn in Ruben Schaken en Adil Auassar van VVV Venlo. Prima. De kans is groot dat ze, of een van beide, te licht zijn. De kans bestaat ook dat (een van) beide een aanwinst blijkt en goed meedoet of zelfs boven het niveau van de club uitstijgt en een mooie transfer kan maken. In alle gevallen geldt: er was geen investering voor nodig om die jongens te halen, dus is er ook niks af te schrijven. Klaar. Nauwelijks risico. Dat kan, als je je ego even opzij zet.

Kijk, ik begrijp de verdiensten en zelfs de recentelijke verhogingen van Luis Suarez zeer goed, en dat je de jonge Christian Eriksen een langjarig contract aanbiedt ook. Want Ajax heeft daar het geld en de ambitie voor. Al moeten ze ook daar natuurlijk wel zo reëel zijn dat er aan het dienstverband van Suarez onherroepelijk een eind komt tussen komende zomer en die van 2012. Want je moet je plaats kennen en die is niet in de Europese top, waar de Uruguayaan zo graag speelt.

FC Utrecht moet zich richten op de hiërarchische plaats onder de Nederlandse top. Dat betekent dat je regelmatig spelers verliest aan deze topclubs, en heel soms direct aan een buitenlandse (sub)topper. Mooi werk en dankbaar voor spelers, club en publiek. Dus als wij Dries Mertens of Ricky van Wolfswinkel zo ver krijgen dat ze Utrecht ontgroeien, strik erom en genieten van je geld en nieuwe mogelijkheden. Niet zeuren over 'moeten verkopen' of 'aansluiting met de top', want die willen we ook niet per se in Utrecht. Wat we wel willen zijn normaal nadenkende clubbestuurders, zonder al te nadrukkelijk ego, die een appel ook aanzien als een appel. Dat betekent dus ongeveer per definitie dat je al je technische mensen buiten het aan- en verkoopbeleid houdt. Want soms wegen de mogelijke resultaten op het veld en vooral het sentiment gewoon minder zwaar.

In deze redenatie is het wat mij betreft dus een abc-tje wat te doen met Danko Lazovic. PSV, Danko en Zenit St Petersburg willen verkopen, Fred Rutten wil dat niet. "Jammer Fred, maar de man is onderweg" is de juiste reactie van PSV. Je krijgt er nu goed geld voor en kan op zoek naar een vervanger. Niet direct vandaag, maar met een miljoen of vijf op de bank de zomerstop ingaan, kan ook geen kwaad.

Bij Utrecht lopen dit seizoen nog geen jongens rond die de stap naar de Nederlandse top moeten maken. Misschien dat PSV nog bij Mertens uitkomt, als ze iemand zoeken die Ibrahim Affelay's ruimtes op links kan bespelen, maar verder klopt er niemand op een 'hogere' deur. Prima. Vorig jaar geïnvesteerd, pas in 2012 resultaat. Lijkt me realistisch en gezond zakendoen. Voorlopig vullen we gevallen gaten op, zoals dat van Gregoor van Dijk, en nemen we afscheid van wat niet langer mee kan, zoals Leroy George en Hans Somers. Vul dat op met jeugd en eventueel talentrijke spelers uit de Jupiler League, maar haal er zeker geen Mihai Nesu voor. Geld uitgeven doe je bij exceptioneel talent. Zowel bij speler als bij jezelf!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?