"Gladiatorenvoetbal"... Die Van Gaal is zo gek nog niet

Als Louis van Gaal zijn mond open doet, weet je dat je moet luisteren. Soms schiet je in de lach, soms moet je er even over nadenken (en daarna schiet je in de lach) en soms zegt hij zelfs hele zinnige dingen.

Vandaag had 'Der Louis' volop aandacht in het Duitse sportblad 'Kicker'. En daar deed hij zijn duit in het zakje betreffende de broodnodige hervormingen in het voetbal. Uiteraard kwamen de technologische hulpmiddelen ter sprake ("Het is waanzin dat de FIFA haar ogen sluit") en werd een redelijk stoffig onderwerp als de intrap nog maar eens aangehaald. "Het spel voortzetten met een ‘intrap’ is beter. Dan kan het verdedigende team de bal niet meer in het wilde weg uitschieten. Met een ‘intrap’ blijft de bal laag, dat komt de attractiviteit ten goede," aldus Van Gaal.

Maar de leukste vond ik toch wel de term en de invulling "gladiatorenwedstrijd". De leraar legt uit: "Penalty’s zijn een loterij. Ik zie liever een ‘gladiatorenwedstrijd'. Tijdens een verlenging moet elke ploeg om de vijf minuten een speler naar de kant halen. Na 95 minuten wordt het dus tien tegen tien en na 100 minuten negen versus negen. Vanaf de 115de minuut moet er een zes-tegen-zes-situatie ontstaan." Is er dan nog niets beslist, dan volgt een 'golden goal'.

Ik vind het briljant en kan niet wachten op de eerste experimenten. Het tactisch steekspel tussen de twee coaches (haal je een verdediger weg, een aanvaller, of stem je D66 en neem je een middenvelder van het veld....?), de enorme ruimtes die je plots op het veld moet laten, ziet en moet belopen. Wat lastiger en lastiger wordt, want je had al een wedstrijd gespeeld. Goed voetbal zal het niet opleveren. Kansen, spektakel en beleving wel. Kom maar door, hulde aan Van Gaal. Hij mag weer twee maanden kansloos schreeuwen, heeft ie verdiend.

Reacties

Arjan Tupan zei…
Goed gespot, Frank. En inderdaad, Van Gaal zegt eens een keer iets slims. Wonderen zijn de wereld nog niet uit.
Maar beginnen bij het WK met de inschop en het gladiatoren besluit?

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?