Politiek slagveld krijgt vorm

Het waren al roerige tijden in het vaderlandse politieke landschap, maar de afgelopen dagen hebben alle tumult en bijbehorende ontwikkelingen ook echt slachtoffers geëist. En er is een echte 'grote man' overleden. Er zijn honderden jaren ervaring niet meer beschikbaar en dat gaat zeker gevolgen hebben.

Agnes Kant nam op 4 maart haar verantwoordelijkheid na de slecht verlopen gemeenteraadsverkiezingen. Zij is inmiddels opgevolgd door Emile Roemer, een nogal gereformeerd uitziende socialist met vooral veel lokale ervaring.

Om aan alle eventuele twijfels over zijn rol in de partij en Tweede Kamer een einde te maken, maakt op 10 maart ook Jan Marijnissen bekend zich geheel terug te trekken uit de politiek en zich niet meer verkiesbaar te stellen voor de kamer.

Camiel Eurlings volgde, op 11 maart jl. De gedoodverfde opvolger van Jan Peter Balkenende trekt zich terug uit de politiek om meer tijd aan zijn privéleven te kunnen besteden, zo maakte hij, een dag nadat hij op de tweede plaats van de CDA-kieslijst was geplaatst, bekend.

En vandaag, een dag na het overlijden van D66-grondlegger Hans van Mierlo, maakt ook Wouter Bos bekend dat zijn gezin zo langzamerhand voorkeur verdient. Job Cohen heeft inmiddels zijn functie als Burgemeester van Amsterdam neergelegd en stelt zich beschikbaar als Bos' opvolger.

Naast als deze 'vertrekkers' hangt ons allen natuurlijk ook het 'verlies' van JP nog boven het hoofd. Want met de expliciete rol die hij voor zichzelf weggelegd ziet na de Kamerverkiezingen, is de kans toch zeker 50% dat ook hij, op 10 juni, zijn vertrek aankondigt.

Wat dan overblijft laat zich raden. Over die verkiezingen is nog weinig zinnigs te zeggen, maar dat Den Haag er tegen die tijd anders uitziet is helder. Job Cohen van PvdA-boegbeeld, goede keus lijkt me, ik had geen idee wie het anders moet doen. Houden we dan Pieter van Geel over bij het CDA, of trekken ze de zeer sympathieke Gerd Leers terug naar het Westen?

Wat verder opvalt is de tendens dat het de grote en huidige machtspartijen zijn die plots uitdunnen en dat het bij de huidige oppositie vrij rustig is. De SP dus uitgezonderd. Dat betekent minstens dat ze verre van het maximale resultaat hebben behaald de afgelopen jaren. En met de klappen die CDA en PvdA (nog gaan) krijgen, geldt dat ook echt voor hen. Gaan de VVD, D66 (zonder Van Mierlo) en de PVV hiervan profiteren? Ik vraag het mij ernstig af. De PVV lijkt zich, gevoelsmatig, te nestelen tussen de 'kleine-grote-jongens' als beide oppositiecollega's en niet tussen de 'grote-grote-jongens' als CDA en PvdA. Ondanks het feit dat Geert Wilders inmiddels een van de meest ervaren politici in Den Haag is....!!!!

Het is net voetballen. Lastig om een topper te worden, nog lastiger om het te blijven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?

De lelijkste voetbalshirts ooit!!!!

Toch best indrukwekkend