Ajacieden hebben schrijnend historisch besef

"Slalom Ibrahimovic mooiste Ajax-doelpunt ooit", kopt het Algemeen Dagblad vanavond. Het mooiste Ajax-doelpunt ooit.... Dat is nogal wat. En het is een briljante goal van een briljante voetballer die dagen erna werd verkocht aan Juventus. Het was dus ook een fantastisch afscheidskado aan de club die hem een Europese doorbraak schonk.



Maar mensen, er is toch maar een mooiste goal ooit, zeker van een Ajacied? En dat is de goal van Marco van Basten tegen FC Den Bosch. Dan vind ik dat de omhaal van 'San Marco' moeilijker, meer hoogstaand en artistiek was, maar ik realiseer me ook dat je nu eenmaal iets mooi vindt, of niet. Zo gaat dat met kunst.



Dus ben ik van mening dat je in dergelijke gevallen meer meeneemt dan 'slechts' schoonheid of moeilijkheidsgraad. Want eerlijk is eerlijk, er zijn wel honderd Ajax-goals te vinden die moeilijk en wonderschoon zijn. Nog altijd. Wat de doorslag geeft is historisch besef. Wat heeft een speler voor de club betekent? En, eventueel, wat was de waarde van de goal? In dat licht bezien heeft Zlatan Ibrahimovic geen recht op een top vijf notering. Dan dienen Marco van Basten, Johan Cruijff, Piet Keizer, Frank Rijkaard en zelfs Patrick Kluivert echt voor te gaan. En dan claim ik geen volledigheid, misschien vergeet ik een grote naam.

Mijn top drie zou zijn:
1) Marco van Basten, omhaal tegen FC Den Bosch
2) Patrick Kluivert, puntertje tegen AC Milan
3) Johan Cruijff, boogbal tegen FC Haarlem.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?