Hoeveel fans heb je nodig voor een leuke voetballer?

Vandaag worden de sportkoppen verrijkt met het plan van de supportersvereniging van Feyenoord om door middel van de verkoop van certificaten een spelersfonds te scheppen. De certificaten gaan, volgens de eerste ideeën, € 25,- of € 50,- kosten.

Ik ben altijd een fan van creatieve oplossingen, zeker in tijden van crisis. Je moet tenslotte toch iets. De wilde fantasieën van Leo Beenhakker (Stefan Babovic, Wanderson, Ruud van Nistelrooy) zijn naast vermakelijk ook vooral een voorbode van meer van dergelijke stunts. En gelijk heeft hij en hebben ze, daar in Rotterdam. Als het er niet is, kun je het ook niet uitgeven.Ook de uitgifte van certificaten door en voor de supporters juich ik toe, al is er een grote twijfel bij mij. Het volume dat nodig is voor je een beetje speler kunt aantrekken.

Er even van uitgaand dat een fatsoenlijke aanwinst voor Feyenoord 1 toch minstens € 500.000,- moet en zal gaan kosten en er daarnaast ook nog € 300.000,- salaris nodig is, praten we dus al over acht ton per speler. En dat is geen ruime inschatting, denk ik.

Als het gemiddelde certificaat € 35,- oplevert, wat ik ook al ruim geschat vind, heb je bijna 23.000 fans nodig met zowel de mogelijkheden als de wil om een steentje bij te dragen. Dat is nogal een aantal. Ondanks de grootste fanschare van Nederland een indrukwekkend getal.

De in de communicatie aangehaalde zin "Dit fonds - waarin zowel 123 Business, de club, als de supporters zelf zijn vertegenwoordigd - kan geld lenen aan de club, die dat bijvoorbeeld kan aanwenden voor de jeugdopleiding of nieuwe spelers. Het geld kan niet worden gebruikt om schulden af te lossen"impliceert vooral dat de verwachting van de plannenmakers is dat er dus meer dan genoeg geld in zal stromen voor meerdere spelers. Ik ben benieuwd.

Blijkbaar draait deze optie al, met 123 Business als dezelfde initiatiefnemers, al bij Heracles Almelo. Blijkbaar met succes, anders ga je er niet mee winkelen. In Almelo betalen ze minder geld en minder salaris voor en aan spelers, maar is natuurlijk ook de doelgroep slechts een tiende van die van Feyenoord. Dus wie weet. Helaas is er nergens cijfermateriaal van de Almelose situatie te vinden, dus we zullen het moeten afwachten. Wordt het een 'Wandersonetje' of een 'Babovicje'?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?