Utrecht gaat hard linksaf

Natuurlijk is de landelijke uitslag en tendens het leukst om naar te kijken, op zo'n verkiezingsavond waarin de uitslagen geduldig binnendruppelen. Rond half twaalf kwam echter ook mijn eigen woonplaats aan bod en Utrecht maakt een harde linkse bocht! Zeer tegen de landelijke verhoudingen in natuurlijk, maar zonder een PVV om op te stemmen en met een duidelijk niet als alternatief geldende VVD kozen de meeste stemmers toch voor het linkse alternatief: GroenLinks en D66. Aangevuld met de verliezende, maar nog altijd grote, PvdA, beschikt deze potentiële linkse coalitie over maar liefst 38 van de 45 zetels. Kijk, dat is nog eens met een meerderheid regeren. Maar wat staat ons dan te wachten?
Om maar eens een paar heikele Utrechtse punten bij de strot te pakken. Privatisering van het Gemeentelijk Vervoersbedrijf bijvoorbeeld. Daar zijn de meningen over verdeeld. PvdA wil 'in principe niet', D66 doet er niet moeilijk over en GroenLinks vindt het een prettig idee de zaak in eigen handen te hebben.

Willen we referenda om lastige beslissingen bij het volk te toetsen? Verrassend genoeg heeft D66 geen mening gegeven (aan de stemwijzer). PvdA geeft andere manieren de voorkeur, zonder in detail te treden en GroenLinks wil die verantwoordelijkheid niet uit handen geven. Dat kunnen we dus wel vergeten de komende jaren. Trouwambtenaren mogen geen homostellen weigeren (alleen D66 heeft 'geen toelichting'), extra camera's t.b.v. toezicht zullen er niet komen (PvdA voor, de andere twee hebben er niks mee) en kan de horeca een versoepeling van de terrassenwetgeving vergeten, aangezien de PvdA en GroenLinks hier helemaal niks in zien. D66 huldigt het 'ja, mits'-principe, maar zal het dus afleggen.

Inburgeraars gaan waarschijnlijk wel verplicht worden Nederlands te leren, op straffe van boete. Alleen GroenLinks nuanceert hier richting 'oneens', maar de andere twee steunen de stelling. De extra koopzondagen worden lastig, aangezien de PvdA voor is, D66 geen toelichting heeft gegeven en GroenLinks de uitslag van het referendum respecteert, waarin 65% van de Utrechters zich hier tegen uitsprak. (Mooi natuurlijk, dat je je achter een referendum verschuilt, terwijl je deze vorm van beslissen niet steunt....). Wel kunnen we ons opmaken voor de 'Domstadcode'. Hartstochtelijk gesteund door het PvdA, terwijl initiator D66 er een issue van zal willen maken. GroenLinks gooit het in eerste instantie op 'onderling respect', maar zal wel volgen.

De gemeentelijke belastingen in het algemeen en de OZB in het bijzonder gaan in Utrecht de komende jaren niet omhoog. Alleen GroenLinks ziet geen alternatief voor de tekortschietende overheidsgelden, PvdA en D66 beloven zelfs hard dat dit middel niet wordt ingezet. Bezuinigen op welzijnswerk is in ieder geval ook geen antwoord, aangezien D66 het niet uitsluit, maar de andere twee wel degelijk. Pogingen om de Olympische Spelen naar Nederland te halen gaan wel worden ondersteund door Utrecht. PvdA en D66 zijn erg voor (de aanleg van een geschikte roeibaan). GroenLinks investeert liever in nuttige zaken voor het 'nu', maar zal wel meegaan. Het streven naar gemengde scholen wordt een heet hangijzer in de stad. GroenLinks en PvdA schuwen geen middel, dus ook geen centrale inschrijving. D66 ziet andere wegen, maar de kans dat we dus voortaan ons kind in Kanaleneiland naar school moeten brengen is stevig toegenomen. Ook zal er meer (divers) huizen gebouwd gaan worden in en rondom Utrecht, daar zijn de drie het over eens en is de plaats van de Jaarbeurs in het centrum van de stad niet heilig. Vooral daar haar huidige locatie ook zeer geschikt is voor extra woningbouw. Gebouwd wordt er niet aan de Domkerk en haar verwoeste middenstuk. Hier is volgens de drie geen belang bij en geen geld voor. Gesloopt wordt er echter ook niet. De sociale woningen in Utrecht zijn nodig en voorzien in een grote behoefte, vindt 'links'.

De leefbaarheidsbudgetten (voor in wijken) blijven bestaan, terwijl de windmolens in/op Lage Weide het waarschijnlijk niet zullen redden. De parkeertarieven gaan, uiteraard uit milieuoverwegingen, stijgen, de Oudegracht en de Nieuwegracht worden autovrij (nog meer parkeerproblemen?) en Utrecht gaat zich inspannen voor huisvesting van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Een aardig beeld van de komende vier jaren Utrecht dus. Een aantal wensen en beloftes botst met elkaar, maar daar mogen de onderhandelingen een oplossing voor bieden. Persoonlijk interesseren de meeste standpunten me helemaal niks. Het enige waar ik me gruwelijk tegen zal verzetten, is het niet langer gewoon de dichtstbijzijnde school zoeken voor mijn kinderen. Ik verdom het tenenenmale om extra te gaan fietsen om het fenomeen gemengde scholen te steunen. Scholen staan in de wijken waar ze staan, kinderen zitten op de scholen waar ze op zitten en als dat 'wit', 'zwart' of 'gemengd' is, dan is dat zo. Lekker belangrijk.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?