Los je eigen problemen op!

Ik vind het volledig van den zotte dat de IJslanders en haar regering 3,8 miljard euro aan opgelopen schade moeten betalen aan Nederland en Groot-Brittannië. Ondoenlijk ook. Het is bijna € 1.300,- per persoon voor de 300.000 inwoners van het eiland en daarnaast dragen zij uiteraard geen enkele verantwoordelijkheid.

Daar zijn ze het zelf nog niet zo mee eens, heb ik het idee. Het referendum van dit weekend leverde een overtuigend 'nee' op, omdat er volgens velen al een veel beter en leefbaarder akkoord onderweg is en we daar vooral even op moeten wachten. Dus ze wijzen af op grond van inhoud en niet eens omdat ze vinden dat ze er bijvoorbeeld niks mee te maken hebben als IJslanders.
Want dat is natuurlijk wel het issue hier. Je kunt geen bevolkingsgroep verantwoordelijk houden voor de uitspattingen van een paar zakenlieden. Sterker nog, zelfs geen regering. Bij mij dringt zich direct de vergelijking op met de herstelbetalingen van Duitsland na de eerste wereldoorlog. Ook zo'n goed idee! Er kwam geen reet van terecht en in Duitsland werd de vruchtbare bodem gelegd voor een tweede wereldoorlog. Nu zal dat in dit voorbeeld allemaal niet zo dramatisch verlopen, maar de neiging ergens boetedoening neer te leggen is gewoon niet reëel en zinvol.

Daarnaast hoeft men ook echt niet bij mij aan te bellen voor een deel van de schade die is opgelopen als bijvoorbeeld de ING omvalt en al haar spaarders genoegdoening willen. Dat zou wat zijn. Onrechtvaardig en volstrekt niet haalbaar.

De schuld ligt duidelijk bij de zakenmannen die, willens en wetens, de boel bedonderen en dat zelfs op de valreep ook nog in twee bevriende naties voortzetten (toen het in IJsland zelf allemaal al was geklapt). Helder dus, die schuldvraag. Wat mij betreft ga je die gasten dan ook strafrechtelijk aanpakken. Volgens mij is Nina Brink ook nog altijd druk met rechtszaken en claims. Prima. Ook al is ze onschuldig (laat het haar maar bewijzen) of is het lastig te bewijzen. Zet er een bloedhond van het Openbaar Ministerie op en gaan! Vooral ook omdat het wrange geval wil dat deze mannen inmiddels met hun miljoenen vrolijk losgaan op de ingestorte markt in IJsland, lekker geld uitlenen aan kansloze en berooide burgers, tegen spotprijzen land en ander onroerend goed inkopen. Top. Ze spinnen waarschijnlijk enorm garen bij de stront die ze zelf hebben veroorzaakt.

De rest van de schuld ligt natuurlijk gewoon bij de spaarders zelf. Als er overal tussen de 2% en 3% rente wordt betaald op je spaartegoed en ineens vliegt er een aanbod van 5,5% voorbij, dan mag je wat mij betreft ook zelf nattigheid voelen. Als ik een auto tegenkom die vergeleken met vergelijkbare modellen ineens slechts de helft kost, moet ik ook niet gaan piepen als ik twee weken later de halve motor moet vervangen. Denk na en neem vooral zelf je verantwoordelijkheden. Jij zet het geld daar neer, jij dacht een buitenkansje te pakken te hebben en jij nam het risico voor lief teneinde een dubbele rente te vangen. Klaar. Gegokt en verloren. Niet zo zeiken en stilzitten als je wordt geknipt.

Dus, concluderend, IJsland en haar inwoners snel met rust laten, of zelfs meer en beter helpen. Investeren, klussen uitbesteden, etc. Ontwikkelen met z'n allen. De mannen achter Landsbanki doodprocederen en nooit meer met rust laten (ze schijnen er nog op tijd uitgesprongen te zijn ook.... Nog verdachter!) en de spaarders in zowel Nederland als Groot-Brittannië aanspreken op hun eigen gedrag, beslissingen en de gevolgen daarvan.

Reacties

Anoniem zei…
Misschien vertel ik iets nieuws, maar als IJsland niet betaalt, dan gaan wij, belastingbetalers, het betalen. Nee dat is eerlijk.

Dirk S
Frank Heukels zei…
Beste Dirk,
De 3,8 miljard die IJsland 'heeft uitstaan' bij Nederlanders en Britten is opgebouwd uit spaartegoeden vanaf € 100.000,-. Dat betekent volgens mij dat als de IJslanders het niet betalen, het dus door niemand wordt betaald en de schade dus wordt gedragen door de mensen die, in een markt waar 2% rente normaal was, plotseling op een buitenkansje van 5% rente dachten te zijn gestuit. Dat lijkt me prima. Gegokt en verloren. En hoe sneu ook, nu weer aan het werk!
Anoniem zei…
Volgens mij is dat dus niet waar. De bedragen boven een ton zijn een aparte vordering. We hebben het hier ook over de spaargarantie die DNB uitgekeerd heeft aan de spaarders en terug wil hebben van IJsland.
Correct me if i'm wrong.
Frank Heukels zei…
Ik heb het even opgezocht, ik heb het niet helemaal goed:

"De (F: gedupeerde) spaarders komen in aanmerking voor een vergoeding van maximaal 100.000 euro per persoon. IJsland betaalt daarvan 20.000 euro en leent daarvoor ongeveer 1,3 miljard euro van Nederland. Nog eens 20.000 euro wordt voor 90 procent uitbetaald door alle Nederlandse banken tezamen. Dat kost in totaal ongeveer 200 miljoen euro."

De 1,3 (Nederlandse) miljard bestaat dus uit alle gedeelten van € 20.000 die door IJsland voor haar rekening zouden worden genomen. En deze zullen dus inderdaad, als IJsland niet doorkomt, waarschijnlijk door onze overheid betaald gaan worden en dus door ons. Jij hebt gelijk...;)!
Frank Heukels zei…
Dat laat onverlet dat ik nog steeds van mening ben dat je van een kale kip niet kan plukken. Dus dan maar de Nederlandse staat en dus wij...

Het is wat het is.
geenzoonvaneenbankier zei…
van die kale kip ben ik met je eens. Wat betreft hoge rente nog het volgende: als de fiscus verwacht dat jij over je spaargeld 4 % rente krijgt en je daarvoor belast en de inflatie is hoger dan 1 %, dan heb je minimaal 2,4 % rente nodig om niet achteruit te lopen. Dat mensen dan gaan shoppen voor een hogere rente dan die geboden wordt door de "gerenomeerde banken" vind ik niet gek, sterker nog, de grootste risico's zijn genomen door de Provincies, en ja waar kwam dat geld ook weer vandaan.....

Zucht, typisch Nederland.
Frank Heukels zei…
Of je spaart niet..... Heb ik altijd een erg bevredigende oplossing gevonden
Arjan Tupan zei…
Dat je gaat shoppen voor een betere rente is ieders goed recht. Maar Frank heeft volledig gelijk dat het nemen van risico ook betekent het nemen van verantwoordelijkheid als het misgaat. Het feit dat de Nederlandse overheid tot 100.000 euro van 'roekeloze' spaarders vergoedt, is een politieke keuze, en een voorbeeld van een bemoederende staat. Het gaat uit van de veronderstelling dat spaarders niet weten waar ze mee bezig zijn en geeft dus een vangnet voor eenieder die minder dan 100.000 euro op een risicovolle spaarrekening zet. Ik vind dat een beetje sneu. Je kan de schuld wel bij de gemiddelde IJslander leggen, maar in feite betalen de Nederlandse belastingbetalers dus voor een paar lui die dachten slim te zijn en hun geld in IJsland of bij DSB op de spaarrekening zetten. Wat mij betreft: helaas verkeerd gegokt, geld kwijt.
Of... gaan we ook nu elke casino en lotto inzet tot 100.000 euro garanderen. Dan kom ik snel weer langs in NL om een beetje geld te vergokken.
Frank Heukels zei…
Dat is exact 'mijn last'. Persoon A doet iets en dat mislukt, en nu verwachten ze van persoon B dat deze het oplost of opvangt. Daar heb ik moeite mee.
Anoniem zei…
Leuk zo een discussie forum ...

Een leuke google-add van eoa turkse scheur in de muur met hoge rente aanbiediungen zou niet misstaan!

Y

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?