Hulde voor FC Twente, Munsterman en McLaren

Na de 3-0 overwinning op Sparta Rotterdam, gisteravond, kun je toch stellen dat er weinig meer mis kan gaan met het in een kampioenschap eindigende seizoen van FC Twente. Of beter gezegd, dat konden we al wel stellen na de 1-1 tegen PSV vorige week. Maar toch blijft er bij de twijfelaars altijd iets hangen met de strekking "eerst zien dan geloven". En dat alleen maar omdat ze het nog nooit zijn geworden. Kampioen.

Daar heeft Louis van Gaal natuurlijk schuld aan. Door twee jaar geleden met AZ (tegen Excelsior) op de slotdag een zekere titel te verspelen. Niet handig, collectief bewustzijn-technisch. ("Taal is echt mijn ding, zeg maar"....;) Leuk boek!)

Maar juist dat zelfde AZ bewees afgelopen seizoen dat het wel degelijk kan, de natuurlijke en historische hiërarchie doorbreken. Ook al was dat dan inderdaad de tweede serieuze poging. Het kan, dat telt. En FC Twente bewijst het dit seizoen weer. Ze zijn constanter, voetballen (meestal) beter en leuker, hebben op een aantal posities de beste speler van de Eredivisie staan (centraal achterin, vrije rol in de spits, links op het middenveld) en hebben met nog vijf duels te gaan vier punten voorsprong op Ajax. Als de Amsterdammers vanmiddag thuis van FC Groningen winnen, wat er wel inzit.

De Tukkers spelen dus nog vijf duels, te beginnen volgende week bij en tegen VVV Venlo. De week erna volgt SC Heerenveen thuis. De midweekse speelronde daarna levert een uitduel op tegen AZ, terwijl de laatste twee wedstrijddagen als vanouds weer volledig synchroon worden afgewerkt. In deze dubbele seizoensapotheose speelt FC Twente tegen achtereenvolgens Feyenoord (thuis) en NAC (uit).

Een deels lastig programma natuurlijk, maar als we ons focussen op de wedstrijden tegen AZ en Feyenoord (iets dat zij zelf natuurlijk vooral niet moeten doen!!), dan denk ik dat de volgende theorie zeer goed praktijk kan gaan worden, de komende weken.

FC Twente wint de eerstvolgende twee duels en heeft op dat moment dus nog drie wedstrijden te gaan. Tegen AZ wordt gelijkgespeeld. Ajax (en PSV) winnen die drie duels, hoewel deze ook niet simpel zijn. Maar achtervolgers hebben het nu eenmaal makkelijker, dus ik geef ze het voordeel van de twijfel. Met twee punten voorsprong wordt de laatste speelronden ingegaan.

PSV speelt in deze laatste twee ronden ook tegen AZ, uit, en gaat daar niet de volle winst behalen. Einde seizoen dus. Ajax heeft makkelijker tegenstanders, maar speelt in ditzelfde weekend thuis tegen Heracles Almelo. De ideale tegenstander om je eens lekker door te laten verrassen. Wat ook zal gebeuren. Doordat FC Twente thuis tegen Feyenoord haar kampioenswedstrijd blijkt te spelen, gaat de Grolschveste los en winnen de Tukkers. Met nog een wedstrijd te gaan is het verschil met Ajax daardoor minstens vier punten en is de titel binnen. Thuis tegen Feyenoord dus.

Leuk voor ze en een beloning voor fantastisch beleid. Dit wordt in de pers regelmatig iets te 'gepolijst' gepresenteerd, maar is dankzij voorzitter Joop Munsterman wel degelijk de grote motor achter de prestaties van de laatste seizoenen. En natuurlijk de trainers die bij een club met dergelijke visie passen. Fred Rutten, dit seizoen chronisch achtervolger, en Steve McLaren, de in Engeland melaats verklaarde trainer, die in Nederland zijn geluk helemaal heeft teruggevonden en zijn talenten minstens heeft bewezen, maar wellicht zelfs enorm heeft verrijkt. Hulde aan allen die dit hebben mogelijk gemaakt, want verrassen blijft moeilijker dan gewoon presteren. En voor volgend seizoen: aan de verwachtingen voldoen blijft moeilijker dan 'gewoon' verrassen'. Denk AZ dit seizoen....

Reacties

Anoniem zei…
in navolging van eerdere berichtgeving op deze blog (ben even te lui om m op te zoeken.

http://www.nu.nl/internet/2214099/30000-boeken-gratis-beschikbaar-ipad.html

The game is on!

Y
Frank Heukels zei…
Dit was de eerste discussie: http://schopper.blogspot.com/2010/01/daar-is-ie-en-ik-wil-m.html

Maar in het toenmalige artikel werd, tegen mijn post in, gesproken over hoge prijzen voor digitale boeken. In het artikel dat je vandaag toevoegt, wordt gesproken over 'gratis'. Zoals ik al dacht en vooral hoop!

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?