Gelijkheid geldt ook voor PVV-stemmers!

Demissionair staatssecretaris Frans Timmermans (PvdA) wil alle partijen die niet met Geert Wilders willen regeren, oproepen samen te komen om zo de invloed van de PVV op de nieuwe regering zo klein mogelijk te maken en houden.

Dat is nogal wat zeg. Zo'n cordon sanitaire. En het botst met alles waar we ons met z'n allen, Timmermans uitgezonderd, zo sterk voor maken. Want onze democratie staat voor het (minstens theoretische) gelijkheidsprincipe, waarbij het volk en elk onderdeel daarvan, meestemmen of instemmen met de regering en haar acties.

Dus als bijna 1/6e van het electoraat (want 150 stoeltjes te verdelen) middels 24 zetels aangeeft de oplossingen en aandachtsgebieden van Geert Wilders' PVV te steunen en verkiezen boven welk ander partijprogramma dan ook, dan is dhr. Timmermans mijns inziens behoorlijk ondemocratisch bezig.

Een cordon sanitaire is een paardenmiddel, dat wordt gebruikt om "een ongewenste of gevaarlijke situatie (probeert) te isoleren". Dan denk ik aan een virusuitbraak, een sprinkhanenplaag of de verspreiding van het communisme ten einde de Sovjet-weiligheid te waarborgen. Niet aan het 'opdelen van de democratie' ten behoeve van de eigen voorkeur en persoonlijke overtuigingen. Want eerlijk is eerlijk, elke politicus is vooral druk met het verdedigen van zijn/haar eigen geloof, overtuiging en normen en waarden. Als deze aansluiten bij meerdere mensen, maak je kans hen te mogen vertegenwoordigen. Als deze aansluiten bij 16% van de 13.200.000 stemgerechtigden die Nederland grofweg kent, dan vindt Timmermans het gelijkheidsprincipe dus blijkbaar op maar liefst 2.112.000 mensen 'wellicht iets minder van toepassing' als dat hem beter uitkomt.

Onthutsend.

Het fraaie van het hele verhaal is, dat vooral de PVV de afgelopen jaren, in navolging van het Vlaams Blok, als anti-democratisch wordt bestempeld. Zo erg zelfs, dat nu.nl er een gedeelte van haar interactieve site aan heeft gewijd, aangevuld met trefwoord 'anti-democratisch'. Ik mag hopen dat meneer Timmermans klaar is met zijn representatieve taken. En dat namens een partij wier antwoord op de nog altijd openstaande aanpak van de economische crisis, een ontploft kabinet is. Hulde heren regenten, u heeft een goed gevoel voor timing, oplossingen en verhoudingen en wordt massaal gesteund in uw pogingen de democratie te decimeren!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?