Transfertip 2: Kies voor de trainer

Ondanks het feit dat de trainers in het betaalde voetbal de meest onzekere factor zijn, is het spelers aan te raden bij de keus voor een nieuw contract te kiezen voor een trainer die het echt in hem ziet zitten.

Ronald Koeman en Dick Advocaat mogen dan de laatste jaren een snel afscheid hebben gekend, de meeste trainers zijn nog altijd slachtoffer van labiel bestuur, paniekaanvallen van (technisch) managers en illusies in hoofden van hen die geen enkele inhoudelijke kennis van voetbal hebben. Maar dat neemt niet weg dat spelers zich goed moeten voorbereiden op hun nieuwe trainer, want die is allesbepalend in de mate van en kans op succes bij een nieuwe club of een langer contract.

De beste voorbeelden die er momenteel rondlopen zijn natuurlijk Wesley Sneijder en Arjen Robben. Nog nooit hebben trainers zich dermate sterk gemaakt voor de komst van deze twee jongens en nog nooit kenden zij een seizoen als het huidige. Beiden horen plotseling bij de Europese top, waar ze een jaar geleden slechts deel uitmaakten van een grote club met veel grote spelers in een heel erg grote competitie. Middelmaat op hoog niveau.

Maar het tegenovergestelde gebeurt natuurlijk ook. Spelers die om een andere reden (geld, club, historie, gezinssituatie, geen andere opties) kiezen voor een club en zich niet verdiepen in de trainer. Een trainer die dan vaak ook plotseling wordt geconfronteerd met deze jongen, waar hij eigenlijk weinig van moet hebben of minder goed het nut van inziet. Ik durf te stellen dat dat het geval is met Kaka. Niet op zijn plek in Madrid en zeker niet de keus van trainer Manuel Pellegrini, die overigens ook niet om Cristiano Ronaldo heeft gevraagd, maar beiden sterren om commerciële redenen maar zo vaak mogelijk opstelt. En dat is dan het begin van het einde.

Dus wat zijn de 'veilige clubs' komende zomer? Zonder enige twijfel Internazionale, Juventus, Fiorentina, Bayern München, Schalke 04, Arsenal, Manchester United, FC Barcelona, Girondins de Bordeaux en in Nederland PSV, Heracles Almelo, FC Twente, NAC, SC Heerenveen en Feyenoord. Misschien niet volledig, maar zonder uitzondering clubs met een sterkte trainer aan het roer, die zich met geen mogelijkheid laat ringeloren door een of andere econoom die het wel even komt regelen bij de club.

Risicoclubs zijn wat mij betreft bijvoorbeeld AC Milan, Olympique Marseille, Olympique Lyon, Werder Bremen, Hamburger SV, Valencia CF, Real Madrid en in Nederland FC Utrecht, Vitesse, FC Groningen, AZ en ADO Den Haag. Niet altijd de sterkste persoonlijkheden als trainer, of juist een enorm dominant en allesbepalend bestuur. Ook Ajax reken ik wel tot dit rijtje. Niet door het zwakkere karakter van Martin Jol, maar vooral vanwege zijn labiele persoonlijkheid. Hij kan tien miljoen voor je betalen in de zomer, om vervolgens 's winters, achter de schermen uiteraard, te laten vallen dat je er geen reet van kan. Dodelijk voor je carrière, als je pech hebt. Of hij gelijk heeft...;)

De gouden regel is dus: zorg voor een persoonlijk onderhoud met de trainer van het komende seizoen. Met Ron Jans is het bijvoorbeeld prettig kennismaken. Ga een avond eten met de man, leer hem kennen en zorg dat hij een breed beeld van jou heeft. Dat scheelt. Jaren, niveau, geld en zinloze verspilling van talent.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?