De KNVB maakt het voetbal kapot

Een bekerfinale over twee duels.... Het water loopt me over de rug. Ik denk dat ik zo zweet omdat mijn dekbed zo goed isoleert. Maar het is geen droom, ik lees het echt en zie net de discussie in De Wereld Draait Door. De KNVB heeft een salomonsoordeel geveld en de finale om de nationale beker gaat plaatshebben over twee duels. Een in Amsterdam, en een in Rotterdam.

De achtergrond is simpel en laat weinig ruimte voor misverstanden. Ajax en Feyenoord en hun beider burgemeesters hebben afgesproken gedurende minimaal vijf jaar geen fans mee te nemen naar wedstrijden bij de ander, in de stad van de ander. Dus als de finale om de KNVB-beker gespeeld wordt in Rotterdam, speelt Ajax zonder publiek. Als de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal in Amsterdam gespeeld wordt, speelt Feyenoord zonder publiek. C'est la vie, zo is het leven.

Maar nee, c'est niet la vie, blijkbaar. Want omdat er een soort van nationale oproer ontstond over de 'oneerlijkheid' van een bekerfinale met 10.000 Feyenoord-fans, 7.700 Ajax-fans, die elkaar vervolgens de tent uit vechten. Met als resultaat dat de resterende bijna 30.000 neutrale toeschouwers en gasten van de bond al bij voorbaat geen zin en interesse meer hebben. En dus voelt Henk Kesler de noodzaak maatregelen te treffen. Na een eerdere halfslachtige poging draagvlak te creëren voor een finale over twee duels ("Komende zomer wordt de toernooiopzet geëvalueerd"), hakte het orakel uit Enschede vandaag de knoop door. Een tweeluik it is.

De KNVB heeft het toernooi om de nationale beker volledig zelf in handen. Waar de UEFA alle Europese toernooien organiseert en de Eredivisie juridisch bij de clubs ligt, is de beker het ultieme speeltje voor de logistieke en rekenkundige wonderkinderen bij de bond. Vooral veel uitproberen, in 's lands aard lekker veel polderen en schreeuwende clubs tegemoetkomen. En dat daarna weer terugdraaien. En blijven evalueren natuurlijk, anders valt het verloop in regelgeving stil.

De finale in Rotterdam was het laatst overgebleven stukje traditie dat we de strijd om de KNVB-beker nog konden toedichten. Al het andere is al vakkundig verneukt. Latere instroom van de topteams, poulefases, afwijkende regels omtrent kaarten en schorsingen, er is veel aan gedaan om de fans de band met de beker te doen opgeven. Vandaag zijn ze er weer een kwijtgeraakt, van harte. Ik ben er klaar mee. Wat mij betreft maken we bij de UEFA aanhangig dat we de plaats in de Europa League die is bestemt voor de bekerwinnaar graag doneren aan Engeland. Niet omdat ze 'm nodig hebben, maar omdat ze het verdienen. Omdat ze een bekertoernooi kunnen koesteren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?