Het wisselende succes van de duurste verdedigers ter wereld

De duurste voetballers ter wereld, het blijft een mooi en niet 'dood te praten' onderwerp. Zijn ze het waard? Haalt Real Madrid inderdaad alles terug uit de additionele verkoop van merchandising? Of betaalt het zich wellicht toch uit in prijzen?

Dat laatste gaat voorlopig niet op voor big spenders Manchester City en Real Madrid. Chelsea heeft daarentegen toch echt acht titels/bekers en een Champions League-finaleplaats 'gekocht' sinds Roman Abramovic zich inkocht en spelers begon te kopen. En dat zijn toch wel de dikste portemonnees beschikbaar in het Europese voetbal.

Van deze drie clubs, hebben juist de twee met de minst goede hand in haar aankopen zich afgelopen zomer weer geroerd. En juist Chelsea heeft de hand op de knip gehouden. Om wat voor reden(en) dan ook. Opvallend is, dat ondanks het surplus aan aanvallende kwaliteiten, zowel City als Real zich volstrekt niets aantrekken van welke verdedigende nood dan ook. Beiden kochten slechts een verdediger. Real haalde Carvalho voor bijna niks weg bij Chelsea (nadat Chelsea eerder voor een vierde plaats in de lijst zorgde met de aankoop van deze man in 2004) en City haalde de nog verre van internationaal doorgebroken Rus Kolarov op bij Lazio.

Er worden niet zo vaak succesvolle transfers met verdedigers beklonken. Sterker nog, als we de top 15 ooit onder elkaar tonen en er een volstrekt subjectieve beoordeling op loslaten, kun je vrij eenvoudig stellen dat een verdediger of 35 miljoen moet kosten, of 10 miljoen. Alles daartussen faalt. Slecht nieuws voor City en Kolarov dus....

De echte toppers zijn ook van veel toegevoegde waarde. Al blijft het opmerkelijk veel geld, voor een verdediger. Het is ook duidelijk dat juist aan het begin van dit millennium, met al het geld van de wereld beschikbaar, vorstelijk werd betaald voor zekerheid. Want Thuram en Ferdinand hebben toch nooit bekend gestaan om hun voetballende vermogen. Ze hebben echter wel prijzen gewonnen, jaren een basisplaats gehad en zo dus enigszins meetbaar hun geld opgebracht.

Dat geld, tot nu toe, ook voor Alves van Barcelona. En natuurlijk ook voor Milan's Nesta. Daarna wordt het moeilijker voor de spelers. Ramos en, weer, Ferdinand (niet zozeer de prijzen, maar de verdubbeling van zijn waarde voor Leeds), springen er nog uit, maar verder houdt het niet over. De laagste cijfers, in de laatste kolom, zijn voor Real en Barca. Vooral die laatste is verrassend, maar heeft met Milito en Chygrynskiy echt voldoende geblunderd. In deze zelfde periode werd bijvoorbeeld ook Pique voor een habbekrats opgehaald uit Manchester. Prima keus, niet eens in de top 30 terug te vinden!

De vaart, i.e. het geld, is er inmiddels wel uit. City betaalde nog ruim 20 miljoen voor Kolarov, maar dat is een kwestie van teveel geld in de verkeerde handen geweest. Nu kan Lazio er wat nuttigs mee doen. Dergelijke bedragen zijn niet meer van deze tijd, zelfs Terry, Puyol of wellicht zelfs Maicon zijn dat niet (meer) waard. Te oud, geen waarde meer over drie jaar en zeker in het geval van de eerste twee kun je je afvragen of het beste er niet al vanaf is. Laat die lekker hun tijd afballen bij hun clubs. Klaar. Maicon is nog een tandje jonger en Mourinho had er grif 40 miljoen voor betaald afgelopen zomer, maar ook dat is een belachelijk bedrag voor een man die harder en langer loopt, dan dat hij goed kan voetballen.

Dus Van Gaal en Bayern München hadden gelijk afgelopen transferperiode. Lachen, 20 miljoen voor Van der Wiel. Dan wachten we toch een jaartje. Gek!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?