Het seizoen van FC Utrecht tot zover

FC Utrecht heeft gisteravond tegen AZ haar vierde nederlaag van het seizoen geleden en staat daardoor na zeven wedstrijden op een tussentijdse 10e plaats in de Eredivisie. Op basis van de duels die voor vandaag, zondag, gepland staan, kunnen Feyenoord, NEC, NAC en Vitesse ons nog passeren. Dus op het eerste gezicht ziet het er niet best uit en lijkt de ploeg van trainer Ton du Chatinier het Europese avontuur te moeten bekopen met puntverlies in de competitie.

Maar dat is gezichtsbedrog. Of 'scorebordjournalistiek', zoals leermeester Co Adriaanse zou zeggen. Want de door Utrecht verloren wedstrijden waren allen uitduels tegen respectievelijk Feyenoord, FC Twente, FC Groningen en nu dus AZ. Wedstrijden die veel ploegen kunnen en mogen verliezen, zo ook Utrecht.

De komende weken speelt de ploeg naast haar Europa League-duels tegen Liverpool, Steaua Boekarest en Napoli, voor de competitie uit tegen eerst Ajax, dan volgen De Graafschap, Vitesse, Excelsior, ADO Den Haag en PSV (thuis). Als er 11 a 12 punten uit die zes duels wordt gepeurd, is er niks aan de hand en staan we gewoon weer zesde of zevende. Waar we horen.

Dat betekent dat we medio november staan waar we horen te staan. Of het nou volgens bovenstaande verwachting is, of meer of minder. Het competitieprogramma is dit seizoen 'gespiegeld' ingericht, wat inhoudt dat je eerste tegenstanders ook globaal je laatste zijn. En dan komen de voordelen van een dergelijke pittige start goed tot uitdrukking. Want in de race om play-offplaatsen en wellicht de titel, staat Feyenoord, FC Twente, FC Groningen en AZ aan het einde van de race een zware uitwedstrijd tegen Utrecht te wachten.

Een prima planning, vanuit Utrechts oogpunt. Je kunt er gevoegelijk van uitgaan dat we, ondanks mijn relativerende woorden, hier en daar best 'onnodige' punten zullen verspelen. Maar ook dat we vanaf januari (of kort daarna...;)) geen Europese beslommeringen meer hebben. Vanaf februari kan Utrecht, met een uitgeruste en fitte spelersgroep de missers uit de eerste seizoenshelft goed gaan maken en directe concurrenten en titelkandidaten (thuis) pijn gaan doen. Lekker. En dat na een eerste seizoenshelft, waarin we zijn getrakteerd op Europees voetbal tegen historisch prachtige teams en een aantal mooie spelers.

We liggen dus nog ruim op koers voor een fantastisch seizoen en alles wijst erop dat De Chat en zijn spelers meer en meer wennen aan de belasting, aan elkaar en aan het hogere niveau dat wordt geëist in de Europa League. Onbetaalbare lessen voor de jonge spelersgroep en de potentiële waarde van verkoopbare mannen als Dries Mertens, Michel Vorm, Ricky van Wolfswinkel, Michael Silberbauer, Nana Asare en (als ie wat meer gaat scoren) Jacob Mulenga.

En het mooiste is nog, dat je als Utrechtsupporter tegenwoordig weinig stress hoeft te hebben van een vertrekkende speler. Want het lokale scoutingsapparaat staat als een huis, gezien de aankopen van de afgelopen twee jaar. Ik ben heel benieuwd wat er nu al op een lijstje staat bij Foeke Booy, voor bovenstaande posities. Daar zou ik weleens rustig naar willen kijken....

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?