Goede doelen: hoe kleiner, hoe beter

Wat hebben goede doelen, middenvelders, hotels, werkgevers, leningen, torenflats, ego's, katten, katers en vrouwenbillen met elkaar gemeen? Hoe kleiner, hoe beter!

Enig internet speurwerk, geïnitieerd door de reactie van Arjen op mijn aanklacht jegens goede doelen, levert een aantal hele leuke, lieve, zinvolle en vooral dankbare alternatieven op voor mensen zoals ik. Wantrouwend, cynisch, vol goede bedoelingen, maar zonder een clou over het omzetten van wensen in daadwerkelijke daden.

Het Amerikaanse Firstgiving biedt uitkomst. Zo ook Justgiving, dat vanuit Engeland opereert en dus meer Europees is ingericht, wat vooral tot uiting komt in de beschikbare goede doelen. Arjen noemde ook een lokale exoot, Ziedot, Lets, opgebouwd volgens hetzelfde principe, namelijk het bieden van een podium aan particuliere, kleinschalige fondsenwervende initiatieven voor een willekeurig goed doel, waarbij een zo groot mogelijk percentage van de opbrengt ook daadwerkelijk wordt besteed aan het benoemde doel. Een Nederlands, en al uitgewerkt, dus iets minder leuk voorbeeld, is Steun. Minder spannend, maar kant-en-klaar te gebruiken voor scholen, stichtingen, verenigingen, etc.

De 'administratieve kosten' die deze podia inhouden variëren van niets (Ziedot) tot 5% (Justgiving-donateurs van buiten Groot-Brittannië), waar het gemiddelde streven in de goede doelensector op een maximum van 39% overhead ligt. En dat is slechts een streven.

Op 30 juni denk ik eraan mee te lopen in een hardloopwedstrijd van mijn huidige opdrachtgever, de ING. Doel is geld bijeen te brengen ten behoeve van onderwijs voor kinderen in Zuid-Afrika. Dit alles natuurlijk vanwege het WK Voetbal en het hoofdsponsorschap van de ING van het Nederlands Elftal. Ik denk dat ik de komende dagen een pagina ga inrichten op Justgiving en op die manier ga proberen mijn gelden bij elkaar te harken. Dan nog lopen. En volledig in lijn met het doel van de dag, zijn de winnaars het team dat het meeste geld ophaalt.

Mocht je overigens benieuwd zijn wat jou goede doel is, doe dan de 'Goede doelentest' van de gelijknamige stichting. Het werkt exact hetzelfde als de bekendere stemwijzer en laat je zwaarte en importantie aangeven op je gemaakte voorkeuren. Dit biedt een redelijk compleet overzicht van mogelijk passende doelen, voor jou. Mits we er van uitgaan dat ook daadwerkelijk alle relevante stichtingen en initiatieven zijn opgenomen als mogelijk resultaat, uiteraard.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?