De totale ontmaskering van de Engelse vedetten

Wat een sof, wat een afstraffing en wat een hoop opwaaiend stof zonder razend voertuig in de buurt. Engeland, spelers, trainers, bondsbestuur, pers en bevolking, wanneer leren jullie eindelijk eens van al die teleurstellende eindrondes, al die uitschakelingen en vooral die enorme hoeveelheden nooit ingeloste verwachtingen?

Het begint al bij de basis, de jeugd. De Britten vinden voetbal een ultiem mannelijke sport en iedereen die met links voetbalt, een curvebal kan geven, laat staan een schaar kan maken, is een homo. Die moet maar gaan dansen, op een voetbalveld heeft hij niks te zoeken. Chris Waddle en Matt Le Tissier zijn zo ongeveer de twee laatste echt technische voetballers die de Engelsen hebben voortgebracht en dat ligt niet aan de voetballers zelf. De afgelopen weken heb ik met een Engelsman zijn nationale team gevolgd en onze conclusie deelden we: ze missen creativiteit. Makkie. Ik stel het sterker, de Engelsen hebben een team van lopers, ze hebben een heleboel Dirk Kuyt's en geen enkele voetballers die een fatsoenlijke steekbal kan geven. Niet eens omdat ze de techniek en finesse voor die pass missen, maar simpelweg omdat ze de opening niet zien.

Dan wordt er geroepen dat vooral Steven Gerard, Frank Lampard en Wayne Rooney wereldtoppers zijn. Ja, klopt. 'In hun discipline'. En dat is, respectievelijk, lopen, bijsluiten en stormrammen. C'est ça. Op de keper beschouwd zijn Engelsen net Afrikanen: een fantastische aanvulling op een team, maar elf dezelfde is teveel van het goede en eindigt nergens.

En dan heb je nog de duurbetaalde Italiaanse coach, Fabio Capello. Hij heeft geen enkele lastige beslissing genomen, dit toernooi, in de voorbereiding of zelfs tijdens de kwalificatie. Daarnaast gelooft hij, te, heilig in twee 'lopende' spitsen, waar volgens mij Peter Crouch veel beter was naast Rooney en wisselt ongelofelijk defensief. Vandaag wisselde hij een middenvelder voor een middenvelder en een spits voor een spits. Tot de 87e minuut en een 4-1 stand. Toen koos hij eindelijk voor een extra spits ten koste van een verdediger. Ja, je moet wel willen winnen!
Is Nederland dan zo fantastisch? Deels. Wij doen hetzelfde als de Engelsen, maar dan met verdedigers. Die bij ons worden geacht alle schijnbewegingen te beheersen en minstens 1000 maal te kunnen hooghouden. Niet belangrijk voor die gasten. Telt niet. Een goed lijf, kopkracht, veel karakter en spelinzicht volstaan. Lastig zat. Maar voor ons vaak niet goed genoeg. Of we ontdekken de verborgen parel pas op latere leeftijd. Denk aan Jaap Stam, Joris Mathijssen en (ons) icoon Johan de Kock.

Inmiddels kun je stellen dat we over verdedigers beschikken die doen wat ze moeten doen. Wat mij betreft was Frank de Boer de laatste voetballer. Die kun je nog eens treffen, maar daar moet je wat mazzel mee hebben. Richt je eerst maar op 'de beren' die tegenstanders al opvreten voor ze überhaupt de spelerstunnel uit zijn. Ik denk oprecht dat we, samen met de Argentijnen, over het meest complete en uitgebalanceerde elftal beschikken. Of dat genoeg is voor winst op eerst Slowakije en dan Waarschijnlijk Brazilië (al moeten die de erg leuke en best knap voetballende Chilenen nog even opzij zetten!!), zal de tijd uitwijzen. Ik denk van wel. Morgen wordt het gewoon 3-0 en vrijdag tegen, hoop ik, Brazilië 2-1. De halve finale winnen we ook, de finale tegen, hoop ik weer, Argentinië wordt vooral heel erg spannend. Twee teams met een briljante en veelzijdige aanval, een totaal dienend middenveld en een verdediging die vanwege de stralende sterren voorin altijd onderbelicht is geweest, maar die avond de doorslag zal geven. Positief of negatief.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?