Wie wijst Man City de weg?

Sinds de veel te korte aanwezigheid van Niall Quinn bij Manchester City, ben ik fan. En dat is tragisch. Fans van City zijn underdogs, houden van enige zelfkastijding en schelden graag op alles dat beter is. En dat is veel. En in dat patroon pas ik prima.

De historie van de club is opgebouwd uit gebeurtenissen die mis zijn gegaan, prijzen die niet zijn gewonnen en spelers die niet hun beste spel konden of wilden laten zien. En zo hoort het ook. City is van en voor de misfits en heeft, naast het prachtige shirt en logo, vooral iets lelijks over zich. Het lelijke van niet presteren, niet ingeloste verwachtingen en heel veel ijdele hoop. Kitsch dus eigenlijk. En in het voetballen ben ik gek op kitsch.
Helaas is dit alles veranderd. Zoals zo vaak is de optelsom van 'lelijk' en 'geld' beantwoord met 'afzichtelijk'. De wijze waarop City nu al drie seizoen met haar overvloedige portemonnee loopt te zwaaien is werkelijk adembenemend. En het resultaat is niet meer gewoon lelijk, maar ronduit angstaanjagend en afstotelijk.

De ellende begon in de zomer van 2008 uiteraard met de bijna 50 miljoen euro die is betaald voor de niet functionerende Robinho. Waarom gaat hij het in het regenachtige Manchester wel goed doen? Geen idee, blijkt achteraf, want dat deed hij niet. De man werd in een klap tientallen miljoenen rijker, maar heeft weinig goeds gedaan en rot nu weg op de Braziliaanse velden van Santos en heeft geen enkel verlangen terug te keren of zijn salaris waar te maken. Naast de falende balkunstenaar haalde de toenmalige technische staf en eigenaars vervolgens Pablo Zabaleta, Tal Ben Haim, Jo, Vincent Kompany en kind van de club Shaun Wright-Philips voor een totaal van ruim 100 miljoen euro. Allen zijn of mogen inmiddels weg, tegen zeer gereduceerde prijzen.

Gelukkig was daar de winterstop om wat zaken recht te zetten. Voor nog eens 70 miljoen worden Wayne Bridge, Nigel de Jong, Craig Bellamy en Shay Given gekocht. Welke idioot betaalt er 10 miljoen voor een 34-jarige keeper? En daarna 25 miljoen voor een verdedigende middenvelder? Maar het toppunt is natuurlijk de 20 miljoen voor de gemankeerde werker Bellamy....

Vorig jaar zomer ging de club pas echt los. Er moest een titel, of minstens Champions League, worden gekocht. Aan de aankopen te zien, was het plan als volgt: eerst maken we onze directe concurrenten veel rijker dan ze al zijn, daarna bewijzen wij dat deze spelers het bij ons wel goed kunnen doen.

Alleen Carlos Tevez en Emmanuel Adebayor hebben voldaan. Roque Santa Cruz, Sylvinho (transfervrij), Gareth Barry, Stuart Taylor, Kolo Toure en Joleon Lescott minder of zelfs helemaal niet. Alleen Barry en Toure zijn hogelijk gewaardeerd, zelfs over Lescott gaan al transfergeruchten na een jaar blessureleed. Kosten van deze zomer: om en nabij de 170 miljoen euro.

Wederom was er een winter om hersteltransfers te doen. En hoe. Patrick Viera (huur) en Adam Johnson (10 miljoen) kwamen het team versterken.

Het resultaat van deze bescheiden en actuele historie is wrang. Op de laatste speeldag van seizoen 2009/2010 werd de laatste Champions League-positie verspeelt tegen het Tottenham Hotspur van Harry Redknapp. 350 Miljoen euro en Europa League-voetbal is het resultaat. Twintig spelers gekocht, van wie er zes niet weg zijn of hoeven. Verbijsterend!! De eigenaren en coach Roberto Mancini wisten het wel. Er moest gespendeerd worden. En zo geschiedde. Inmiddels, met het einde nog niet in zicht, zijn David Silva, Jerome Boateng, Yaya Toure en Aleksandr Kolarov al aan de selectie toegevoegd en wordt druk onderhandeld met Mario Balotelli en James Milner. Kosten? Inclusief de geschatte tarieven voor de laatste twee (30 miljoen elk) een slordige 150 miljoen euro.

Dat maakt 500 miljoen euro. Een half miljard. Voor een hoop loopvermogen en jongens die het krachthonk vaker zien dan hun gezin. Alleen van Silva is voetballend weleens iets vernomen, maar hij moet het beoogde CL en Premier League-niveau nog maar zien te halen. Bij City leven ze blijkbaar in de veronderstelling dat als een speler lekker boos kan kijken en gemiddeld 11 kilometer per wedstrijd loopt, het totaal een onoverwinnelijke machine oplevert. Ze lijken echter te vergeten dat er ook gevoetbald moet worden en dat de aangekochte vechtmachines stuk voor stuk meer destructieve talenten hebben dan opbouwende en creërende.

Daarnaast zijn de betaalde prijzen per speler meestal echt ridicuul. 30 Miljoen voor Milner, hoezo? 25 Miljoen voor De Jong, denk na mens! Spitsen kunnen dat soort sommen met zich mee brengen en vooralsnog lijken Adebayor en Tevez hun investering waard te zijn. Maar (verdedigende) middenvelders en verdedigers.....? Alleen de uitzonderingen, en die zie ik hier niet tussen staan.

Het lijkt een wedstrijdje geld opmaken met teleurstellend resultaat als bekroning. Voor 500 miljoen kun je een hoop leuks of goeds doen en voldoende overhouden om alsnog die titel te kopen. Is het niet per komend seizoen, dan wel met leuk en aantrekkelijk voetbal op een termijn van maximaal drie jaar. Denk bijvoorbeeld Arsene Wenger, Sir Alex Ferguson, David Moyes, Martin O'Neill en Louis van Gaal.....

Wordt vervolgd.

Reacties

Anoniem zei…
Zag dat het vandaag weer niets was, al was het in the dying seconds. Wordt weer een zwaar jaar, gelukkig hebben we Utrecht nog!
Y
ps ben va 1 9 aan het werk! Binnenkort maar eens een bier drinken en bijkletsen of andersom

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?