Alles om de Franse zwembroek en Italiaanse badmuts te vermijden

Heerlijk! De vakantie was absoluut fantastisch, de terugreis relaxed en snel en de file in Lyon hebben we redelijk goed kunnen maken met iets hoger liggende gemiddelde snelheden. De kinderen hebben ontdekt dat laat opblijven goed te regelen is, mits er wat tegenover staat. En dus zijn wij de afgelopen drie weken niet voor half elf wakker geworden en zo uitgerust dat het irritant is. Het weer was zalig en goed, de twee kleintjes hebben behoorlijke zwemmende vooruitgang geboekt (een zwemt nu zonder diploma en bandjes, de ander durft eindelijk koppie onder....;)) en papa en mama hebben ongekend veel gelezen.

De start was desondanks iets minder hoopvol. Al direct na aankomst bleken vooral de regels in en rondom het zwembad lichtelijk aangescherpt en de eerste woordenwisselingen met vooral vaste bezoekers al achter de rug. Dat trekken wij natuurlijk niet, mensen die een soepel beleid gewend zijn, komen voor de 'Franse slag', plotseling opzadelen met allerlei nieuw uitgevaardigde beleidsregels. De bandjes moesten om de pols, er mocht niet meer worden gesprongen of met een bal gespeeld en de originele 'ballenknijper' was verplicht. Gelukkig won de behoefte stress uit de weg te gaan het ook bij de parkleiding van de nieuwe regels en hebben we, naast het polsbandje, weinig hoeven aan te leren. Maar de schrik zat er goed in.

Niet in het zwembad springen is natuurlijk zot en niet vol te houden. Dus daarover geen zorgen. Ook zo'n polsbandje wil ik best drie weken dragen. Goed. Alles om het de toch al overbelaste badmeester makkelijker te maken....! Maar een strakke zwembroek trek ik niet aan. Niet eens onder mijn short. Ik vind ze lelijk, vervelend, onmogelijk en vreselijk en ik ga niet op vakantie zonder de garantie dat ik gewoon in mijn eigen lange, losse, short en korte broek mag komen zwemmen. Deze vakantie hoefde dat gelukkig niet, maar het is duidelijk dat de overkoepelende organisatie van ons park, Franceloc, wel serieuze plannen heeft dit verplicht te stellen.

Naar aanleiding van alle voorschriften ben ik eens gaan speuren op het internet. In vooral Frankrijk en Italië wordt hard gewerkt de waterkwaliteit van vooral de openbare zwembaden hoog te houden. Mooi streven. Een belangrijke maatregel in dit traject is het verplicht stellen van een strakke zwembroek en in sommige gevallen zelfs een badmuts. De aanpak deed al begin deze eeuw haar intrede, maar begint als een muggenplaag uit te breiden en nu ook minder openbare en zelfs particuliere zwembaden te bedreigen.

De achterliggende theorie (of bewezen wetenschap?) is dat zand, stof en (lichaams)haar in veel mindere hoeveelheden mee het zwembad in komt als er sprake is van een strakke zwembroek, oftewel 'Speedo'. Vooral, vindt en denkt men, omdat shorts de gehele dag worden gedragen, om vervolgens te worden 'schoongespoeld' in het zwembad. Onzin natuurlijk, als ik een ballenknijper aan moet, draag ik die ook de hele dag, met alle verzamelde gevolgen van dien. Alleen in geval van een badmuts houdt dit argument stand, want geen weldenkend mens draagt er een buiten het zwembad.....

Gisteren heb ik Franceloc een mail gestuurd, met de door ons beleefde aanscherping van regels en de vraag of deze beleidslijn van hun of van de (veelal particuliere) parkeigenaren afkomstig is. Ik ben benieuwd. Hopelijk zijn ze gevoelig voor mijn schreeuw om vrijheid van zwemkledingkeuze, al lijkt dat in een socialistisch land als Frankrijk misschien ambitieus. Ook heb ik voorgesteld elke zwemmer verplicht te laten douchen voor er wordt gezwommen. Lijkt me alle problemen in een klap op te lossen. Maar het ziet er somber uit en in dat geval is het einde vaste bezoekers uit Utrecht, wat ons betreft. In onze zoektocht voor volgend jaar zijn we al helemaal gefocust op de zwembroekregels, weer een aanvullende wens/eis in onze speurtocht.

In de tussentijd ga ik er een persoonlijke strijd van maken. Elke mooie camping met dergelijke restricties krijgt van mij een reserveringsaanvraag en een terloopse opmerking over het mogelijkerwijs dragen van een zwembroek. Als er vervolgens (terecht natuurlijk) wordt geantwoord dat alleen de strakke zwembroeken zijn toegestaan, annuleer ik de hele boel. Je moet die mensen tenslotte wel laten weten dat ze niet op mij hoeven rekenen met dergelijke maatregelen. Wordt ongetwijfeld vervolgd....;)

Reacties

Anoniem zei…
klein geschapen zeker........
Loes zei…
Ik heb hier eigenlijk nooit problemen mee
Anoniem zei…
In die wijde broekken kun je toch niet zwemmen, doe mij maar een strakke zwemslip, zit ook veel lekkerder dan zo'n natte dweil tussen je benen.

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?