Vooruitgang der generaties

Na de wii-ende kinderen, vandaag iets dat hiervan in het verlengde ligt. Kinderen en pc's. Of, meer specifiek, internet. Onze twaalfjarige woont ongeveer in zijn computer. Eigenlijk niet eens vanwege internet, want dat blijft wat hem betreft toch een tool om zijn werkstuk en spreekbeurt mee op te leuken. Maar vooral vanwege de games. De hele dag, onderbroken door school en stoelgang, zit die unit achter de pc in de hoek van de huiskamer.

Maar nummer twee, de driejarige, heeft de laatste dagen de filmpjes op YouTube ontdekt. De man bladert, klikt, kijkt, speelt met geluid, schermgrootte, alles. Vandeweek zijn we voor de veiligheid even van zijn moeders laptop overgestapt op de mini notebook die we nog hebben staan. Zonder muis. Ook geen probleem, volstrekt intuitief laat hij zijn (vieze) vingers over het padje glijden en zelfs de dubbele tik als klik is er inmiddels bj betrokken.

Vandeweek heb ik een inspirerende spreker gezien, een van de schrijvers van de 'Experience Economy', Albert Boswijk. Een van de vele hoogtepunten was een discussie over het (online) mediagebruik van (vooral) de groep 16-18 jarigen. Die zitten hun huiswerk te maken met internet op de achtergrond, de telefoon naast het toetsenbord, de tv en radio aan en de msn op standby. Die gasten zijn zo handig, en het ruimschoots bewezen feit dat mannen niet kunnen multitasken gaat er de komende twintig jaar dus ook gruwelijk aan. Ook wij evolueren...:)

Dat maakt mij enorm benieuwd hoe het er straks voor die driejarige uit gaat zien. Die groeit echt op met zoveel ingangen, kanalen, toegang tot alles wat hij wil, zoekt, niet zoekt. Zijn harde schijf moet wel zoveel groter zijn dan die van mij. Zoals de mijne duidelijk veel groter is dan die van mijn ouders. Wat overblijft is de wijze waarop je omgaat met al die info en luxe. Dat was bij mijn ouders al zo, geldt nu nog steeds en wordt dus alsmaar crucialer naarmate de hoeveelheid toeneemt. Spannend.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?