Welke nieuwe club moet het worden?

Wayne Rooney, Ibrahim Affelay, John Heitinga, Willem Janssen, Luis Suarez en Derk Boerrigter hebben meer gemeen dan hun beroep als voetballer. Ze willen weg, of 'staan niet onwelwillend tegenover de link met een nieuwe club'. Wat te doen? Waarom maak je een toch best bepalende keuze en welke argumenten tellen (zwaarder) mee? Omdat allen uiteraard fervent lezers zijn van De Schopper, wil ik vanaf deze plaats graag mijn steentje aan het beslissingsproces bijdragen.

Wayne, opletten, ik begin met jou. Weg uit Engeland. Dat lijkt me eis nummer 1. Laat je vertrouwde omgeving, de pers, de bekende stadions en fans lekker achter en begin ergens anders opnieuw. Voor een speler van jouw kaliber tellen, na(ast) de Premier League enkel nog landen als Italië en vooral Spanje. Helaas ben je voor Barcelona ongeschikt en heeft Real Madrid niet alleen haar naam, maar ook haar selectie tegen. Er is geen plaats, maar ben daar gewoon blij mee. Wat je zoekt moet zeker een jaar of drie duren en in Madrid 'spelen' alleen de voorzitters dergelijke termijnen mee. Naast beide topclubs heeft Valencia wellicht de mogelijkheden aan jouw verwachtingen te voldoen. De terugkrabbelende ploeg heeft zeker potentie en biedt naast sportieve uitdaging zeker ook culturele afwisseling. Iets waar jij een beter mens van wordt. Alleen de financiën blijven een issue. Waar Man United weigert aan twee ton per week te voldoen, zal dat voor Valencia ronduit onmogelijk zijn. Een keuze voor jou.
In Italië zijn de Milanese clubs al voorzien van een vedette in de spits. De Turijnse echter nog niet. Het zich ook al langzaam oprichtende Juventus heeft en de mogelijkheden en de uitdaging die je zoekt. Dus, wat mij betreft, Juve. Breng de Oude Dame terug naar de Italiaanse en daarna Europese top. Ben de start van een nieuw geraamte van de ploeg en slijt in een dankbare voetbalomgeving je tweede voetballeven. Over vijf jaar ben je 29 en keer je gelauwerd en voldaan terug naar Everton om je carrière rond te maken en lekker te genieten van je grote liefde.

Affelay en Suarez dan. Te groot voor de Nederlandse competitie, te klein voor de Europese top. Luis blijft in verband gebracht worden met Barcelona, maar dat lijkt me geen reële optie. De club, de stad, de competitie hebben alles. Maar ook iets teveel niveau en verwachtingen. Ibi wordt door 'Wes' in Milaan gepromoot, maar Internazionale lijkt me een brug te ver, ondanks de geruststellende aanwezigheid van vedette Sneijder. Al denk ik wel dat de Serie A een geweldige plek is voor de Utrechtse dribbelaar. Maar dan net onder de top. Palermo (prachtig eiland, geweldig shirt), Napoli (......!!!!) of Fiorentina (stad, streek, shirt), drie geweldige clubs die regelmatig Europees voetballen, thuis elke andere ploeg uitdagen en een mooie, fanatieke bende supporters hebben zitten. Hartstocht en passie, dat zoek je en zul je vinden.
Luis past wat mij betreft het beste in Engeland. De Manchester City-link zou ik hard negeren. Denk 'Arsenal', ontwikkeling, iets langere termijn en kansen. Het grote geld verdien je toch wel, dus laat dat minder belangrijk zijn. Kies voor een coach en de ploeg om je heen. En dan blijft Arsenal over, met als outsiders Tottenham Hotspur en Man United. Die laatste is natuurlijk groter dan groot, maar heeft, in tegenstelling tot Barca, niet een volstrekt eigen spelsysteem. Daarnaast zijn de ruimtes die Engeland biedt ronduit fantastisch voor een speler als Suarez. Een van die drie, Luis, niks anders.

John, vorige week kwam je uitgebreid aan het woord in Voetbal International. Je speelt, los van het rotatiesysteem van de coach, bijna alles bij Everton en iedereen wil je. Toch lijk je weer weg te mogen. Net als vorig jaar bij Atletico Madrid. Je kunt na gaan denken over een patroon, als dergelijke subtoppers al te hoog gegrepen blijken, zou ik gaan kiezen voor een stapje lager, met wekelijkse speelminuten en zelfs een belangrijke rol in het elftal en team. Daar wordt je beter van. Dus laat Bayern München vooral lopen. Daar ga je het niet redden, zelfs niet met Van Gaal om je hand vast te houden. Duitsland lijkt me echter wel passend, maar dan specifiek clubs als Schalke 04, Hamburger SV of het in opbouw zijnde en zeer jonge Borussia Dortmund. Je moet je Britse loon vaarwel zeggen, maar zult er zingeving, toch nog veel geld en een sportief ritme voor terugkrijgen. Doen, en snel!

En, tot slot, Willem Janssen en Derk Boerrigter. Beiden zijn toe aan een volgende stap. Janssen is transfervrij aan het einde van het seizoen. Het nadeel van deze goedkope status, is dat ook (te) grote clubs interesse tonen en jij als speler dan kan denken dat dat met je kwaliteiten of potentie te maken heeft. Neen, Willem. Dat is niet (altijd) het geval. Je bent interessant, omdat bijvoorbeeld Ajax of PSV een speler prima voor twee miljoen kunnen verkopen als hij is mislukt. Dat is een nette winst voor jou, als mislukking, zelfs na aftrek van je miljoen per seizoen salaris. Bij Feyenoord, daarentegen, wordt je belangrijk en integraal deel van het elftal. Gretig, leerzaam, op de groei. Test jezelf en denk niet gelijk te groot. Teken voor drie seizoenen, met een vast bedrag waarvoor je na twee jaar weg mag. Twee winnaars en jij enkele niveaus beter dan toen je binnenkwam.
Boerrigter is veel te goed voor de Jupiler League, maar wachtte afgelopen transferperiode vergeefs op een nieuwe (Eredivisie) club. Geen stress, Derk, blijf doen wat je doet (uitblinken) en wacht op die club. Elke Eredivisieclub heeft je in de peiling, dus de keuze is, straks, aan jou. Ik zou kiezen voor 'type' FC Utrecht, NEC, SC Heerenveen of FC Groningen. Ook FC Twente scout graag in de Jupiler League, maar dat lijkt me een hele ambitieuze stap. Groningen, Heerenveen of Utrecht lijken het beste te passen, qua niveau, omgeving en al bestaande ploeg. Wat mij betreft wordt je per direct door Utrecht vastgelegd, als vervanger van Dries Mertens (op links), Jacob Mulenga (op rechts), met de optie ook achter de spitsen te spelen. Kansen zat en de wetenschap dat jonge spelers de kans echt krijgen bij Du Chatinier en Wouters. Welkom Derk...;)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?