Hoe simpel is het....?

Na het nog lopende schandaal rondom de gekochte stemmen voor toewijzing van het WK in 2018 en 2022 (waarbij door de Engelse krant The Sunday Times is aangetoond dat twee leden van het stemcomité te koop zijn), blijkt in een paar dagen tijd dat ook Zimbabwe, voormalig rechterhand van Sepp Blatter, Michel Zen-Ruffinen en de Nigeriaanse voetbalbond te koop zijn.

Zimbabwe is natuurlijk niet zo verrassend. Afrikaanse landen staan toch bekend om hun plooibare wedstrijdinstelling en verschillende onderzoeken en het goed verkochte boek "The Fix" van Declan Hill maken vrij duidelijk dat de combinatie Afrika (armoede, voetbal) en Azië (gokmaffia, geld) een dodelijke is. Dus wat mij betreft onderschrijft Zimbabwe slechts een stelling.

Vriend Amos Adamu doet dat niet, ondanks zijn Nigeriaanse nationaliteit. De Nigeriaanse voetbal- en atletiekbobo staat al jaren onder druk van journalistiek Nigeria (met name, helaas, slechts een journalist), maar wordt met naam en toenaam genoemd in de beerput die er de laatste week aan bewijsmateriaal op blijft duiken. Vanaf het begin van dit millennium is het duidelijk dat de man minstens twijfelachtig is, maar anno 2010 is hij nog steeds deel van een groep van 24 mannen die alles beslissend zijn binnen de FIFA. Knap. Vooral van de FIFA, want de man aanhouden is lastiger dan hem ontslaan.

Zen-Ruffinen is natuurlijk een veel leuker verhaal. Minstens. Lekker Westers (Zwitsers, beter komen ze niet!) en al sinds 1998 een luis in de pels van Blatter (vanwege het rapport over de omkoping van de voorzitter in de strijd om een nieuwe ambstermijn). Zen-Ruffinen geeft, tegen betaling van € 250.000,- (!!!!), een complete wie-is-wie af aan, wederom, undercover journalisten. In de instructies wordt helder samengevat wie voor welk bedrag of andere optie te koop is binnen de hoogste rangen van de FIFA.

Als er dan in een paar bijregels wordt gemeld dat je voor slechts € 250,- de juiste antwoorden van het examen van FIFA-makelaar kunt ontvangen lijkt me dat inderdaad wat knullig overkomen, in al dit geweld. Maar als in datzelfde artikel en passant duidelijk wordt dat de toets bestaat uit 20 vragen, waarvan er maar liefst 14 goed beantwoord moeten worden, haak ik echt af. Dat is ruim drie keer minder vragen dan een theorie-examen, met een hogere foutmarge! Dan ben je verbaasd dat er niet al miljoenen gelicenseerde makelaars zijn, dat de makelaars die er zijn, zichzelf zo ongelofelijk serieus nemen en dat er niet een minimum leeftijdsgrens is toegepast. Van een jaar of vijf. Om wildgroei te voorkomen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?