Jaaroverzicht 2.0, wtf is Freek?

De opgeheven vingertjes van de veelal eenzijdig politiek georiënteerde Nederlandse cabaretiers ten spijt, zijn er ook nog andere manieren om naar een afgelopen jaar te kijken. Volledig webbased bijvoorbeeld. Daarvoor lenen sites als YouTube, FourSquare, Facebook, Google en Twitter zich natuurlijk bij uitstek.

In dit geval is het Twitter dat ons vergast op hun versie van 2010. Wat opvalt, naast het globale karakter van de lijstjes, is de soms grote impact die 'kleine' mensen, tweets en 140 karakters in een leeg tekstveld kunnen hebben.


In de 'Top trending topics' staat de olieramp (BP) op een troosteloze eerste plaats. Dit was dus wereldwijd het meest besproken onderwerp op Twitter. Voor drie WK onderwerpen (FIFA Wereldkampioenschap, Vuvuzela en Octopus Paul), de aardbeving in Haïti, de film Inception (!), Justin Bieber en de nieuwste gadgets van Apple en Google.
In de subcategorie Sport valt verder op dat naast alle VS-gedomineerde sporten en sporters, toch enkel en alleen Manchester United zich kan meten met wereldwijde grootmachten als Lebron James, Wimbledon en een handvol individuele sporters uit de VS zelf. Het volume wordt nog altijd behaald in de States zelf, en Man United kan daarin mee.

De 'Most powerful' sectie is de leukste. Door de soms exotische tweets met veel betekenis of gevolgen. Een journaliste die de Amerikaanse luchtmacht via Twitter overhaalt de landingsbanen op Haïti op te zetten voor Artsen zonder grenzen bijvoorbeeld. of de fietster die valt en via Twitter aan hulp weet te komen. De verloving van Prins William, waarvoor Clarence House speciaal een account opent, geeft maar aan dat communicatie en impact niet meer zonder internet (of zelfs Twitter?) kunnen. Mijn favoriet is de CEO van Sun, die in 140 karakters zijn afscheid aankondigt bij een van de grootste technologie reuzen ter wereld. Heerlijk, die zelfspot.

Het was een mooi jaar. Ondanks de twee grote rampen, de vele overledenen en het WK voetbal. Want we waren er maar wel bij, hebben ervan genoten en gaan het volgend jaar weer beter, mooier, leuker en waardevoller maken. Toch? #happynewyear!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?