De transfercarrousel draait weer volop

De voetballoze periode wordt gelukkig enigszins opgeleukt door de randverschijnselen. Transfers, ontevreden spelers, lijntjes die worden uitgegooid en sollicitaties die via de media richting droomland of -club worden verzonden. Heerlijk!

Bij FC Utrecht hebben Mark van de Maarel en Alje Schut verlengd. Goed nieuws. Schut hoort bij de club, ik had hem zijn mooie buitenlandse club en inkomen gegund en ons de kans een sterkere centrale verdediger te kopen (Luirink?), maar het past en het blijft passen. Hij is de uitzondering op de regel dat doorselecteren echt niet op elke positie en speler kan en mag worden toegepast. En Van de Maarel heeft al bewezen het niveau aan te kunnen. Zet er een jeugdspeler achter en hopla. Als je als club een back moet gaan kopen, ben je met je jeugdopleiding behoorlijk weggezakt.

Ibrahim Affelay maakt een geweldige stap en hij heeft groot gelijk. Lekker een half jaar wennen aan stad, cultuur, club en speelwijze. Geen stress over tekort aan minuten, want er staat geen toernooi gepland komende zomer. Dit is voor hem, zijn ontwikkeling en passend in zijn contractuele status gewoon het ideale moment. En hoeveel idealer kan een club worden? Niet dus. Niks.

Theo Janssen denkt dat niveau ook wel aan te kunnen.... Al geeft hij eerlijk aan niet vooral op de bank te willen en moeten zitten. Laat die laatste nuance doorslaggevend zijn in de keuze voor zijn volgende club, want bij het beste elftal ter wereld is de kans buiten de boot te vallen voor hem ongeveer 99%. Lekker niet doen Theo. Focus je op een Duitse subtopper of een Engelse middenmoter. Of Real Mallorca. Aanvallend voetbal, Michael Laudrup als trainer en Jonathan de Guzman voor je. Mooi land, competitie, woonomgeving, lekker drie a vier jaar voetballen en dan uitbuiken bij Vitesse.

Dan nog een paar goedbedoelde tips voor een aantal spelers en trainers in de actualiteit:
Mounir El Hamdaoui, zoek lekker een club in het Midden-Oosten. Veel geld, altijd spelen en men behandelt je per definitie met wat jij respect noemt. Heerlijk toch, geen tegenstand en -spraak?
Martin Jol, koop je eigen club en leef je uit met je allesbepalende karakter en bijbehorende onzekerheden.
Alle beleidsbepalers bij manchester City, ga alsjeblieft eens nadenken over wat je met club en elftal wil. Iets roepen wil niet zeggen dat je er ook daadwerkelijk aan werkt. En veel kopen wil niet zeggen dat je beter wordt.
En Leonardo, veel succes bij Internazionale. Ik begrijp er geen reet van, na zes maanden zonder resultaat als trainer en een spelerscarrière bij de grote rivaal, het is alsof Feyenoord plotseling Marco van Basten aanstelt. Waarom in Godsnaam? Maar goed..... Succes dus.
En aan alle clubbesturen in Nederland, een euro is een euro. Dus als je er een hebt, kun je er een uitgeven. Hoe lastig is het? En niet zeuren over de onrechtvaardige verdeling van gelden in Europa. Doe er wat aan of accepteer het en ga ermee om.

Laten we de Koningin met haar 'behandel je naaste als je gelijke' nog even parkeren. Dat lijkt me iets te hoog gegrepen voor veel Nederlanders in het algemeen en de voetbalwereld in het bijzonder. "Gebruik je gezonde verstand" lijkt me een eerste vereiste. Eerst daar maar eens mee oefenen....

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?