Utregs hoop in bange dagen

Vanmiddag wordt de, voor Utrechtse begrippen, topper in de Eredivisie in Utrecht afgewerkt. We staan natuurlijk 'maar' vijfde, maar krijgen wel de koploper PSV op bezoek. Gezien de resultaten tot nu toe, de stemming die er onder clubmensen en supporters heerst en de toenemende media aandacht (Al Jazeera en de BBC staan inmiddels ook op de stoep), wordt vanmiddag een do or die-moment.

Voor Utrecht welteverstaan. Voor PSV is het een lastige uitwedstrijd als elk ander. En niet eens zo heel lastig, want de Eindhovenaren hebben hier recent niet veel punten laten liggen. Ik kan mij er (bewust) een herinneren en dat was de halve finale in de Amstel Cup een paar jaar geleden. Verder doen wij het erg slecht tegen die gasten.

Maar Utrecht kan als club en als elftal straks een brug slaan. Als het daadwerkelijk lukt met een hoofd het veld op te stappen dat enkel komt om te winnen, is er al veel gewonnen. Kun je nog steeds verliezen, maar dan heb je het in ieder geval 'echt' geprobeerd. Bij de meeste kleinere clubs zit het voor de wedstrijd al op slot, uit angst, teveel realiteitszin of teveel gevoel voor de historische pikorde. Juist FC Twente en AZ hebben de afgelopen jaren aangetoond dat daar, in dat kleine stukje geestelijke voorbereiding, het verschil zit tussen 'top' en 'net niet top'. Dat wil niet zeggen dat wij 'top' zijn als we vanmiddag winnen, dat wil wel zeggen dat wij bewijzen het 'net niet' te zijn als we vanmiddag halfzacht het veld opstappen, met het idee dat een 1-1 ook echt een goed resultaat is tegen PSV.

Wat dat betreft was het interview met onze Belgische aanwinst Dries Mertens in de VI van een paar weken terug erg lekker. Hij kwam er (als Belg!!) vrij voor uit alleen maar voor de echte prijzen te komen, schijt te hebben aan subtop en juist de top vijf a zes die we nog boven ons moeten dulden aan te willen vallen. Veelbelovend op zijn minst. En met zijn eerste weken in dienst van de FC lijkt hij ook de aangewezen man om vandaag een statement te maken richting bondscoach Dick Advocaat, die vast en zeker op de tribune zit. Kom op Dries, doe het en maak jezelf een paar weken onsterfelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?