Japan en Real Madrid maken kennis met 'internetspoken'

Al Pacino speelde in 2002 de hoofdrol in de film S1m0ne, waarbij hij een volstrekt niet bestaand digitaal ideaalbeeld schiep en het tijdelijk verkocht als echt en levend. Tot de waarheid uitkwam. In deze tijd van Personal Branding, Social Media en het hoge waarheidsgehalte die deze fenomenen wordt toegekend, aangevuld met de mogelijkheden die de techniek ons tegenwoordig biedt, was het wachten op de real life-versie van de film.

In Japan heeft men de primeur, sinds men afgelopen week werd geconfronteerd met de ware afkomst van het popsterretje Aimi Eguchi. Het nieuwste lid van de popgroep AKB48 maakte bekend dat zij niet menselijk is, maar een product van fantasie en digitale mogelijkheden. Goeie stunt, maar het maakt de liveconcerten die gepland staan wat lastig.

Gelukkig werd ook de zichzelf zo serieus nemende voetbalwereld opgeschrikt door een spookvoetballer. Mete Serdan Coban is zijn naam, hij is linksbenig, een echte ouderwetse nummer 10, die een fenomenale techniek koppelt aan krachtig spel en nog transfervrij ook! Mete ging de vierde Turkse speler van Real Madrid worden, na Mezut Özil Nuri Sahin en Hamit Altintop. Althans, dat beweerden het Turkse Fanatik en Hürriyet en het Spaanse Marca.

De Turk heeft op zijn zeventiende al een behoorlijk voetballeven achter de rug, zo blijkt uit de column van Peter Wekking in de Voetbal International van deze week. Geboren op het Turkse gedeelte van Cyprus, vanwege overgewicht tijdens het voetballen vooral ingezet als keeper, eenmaal afgeslankt is hij plots onderdeel van de jeugdopleiding van het grote Galatasaray. Dan volgt West Ham United, omdat een speciale medische behandeling voor zijn broer alleen in Engeland voorhanden blijkt. Maar in Londen vindt Mete zijn draai niet, waarna een overstap naar Internazionale volgt. Daar maakt hij kennis met trainer José Mourinho en deze wil hem deze zomer per sé naar Madrid halen.


Er volgde een oorverdovende stilte in de media, op al deze onthullingen en de kleurrijke achtergronden. Daarop besloot Hürriyet toch maar eens met Galatasaray te bellen en ontdekte dat de geplaatste foto er een was van Marko Arnautovic in Internazionale-shirt. Er bleken meer mensen te zijn 'gebruikt en ingezet' als Mete ten behoeve van fotomateriaal en zelfs filmpjes op YouTube.

Wil de echte Mete Serdar Corban opstaan? Iemand heeft al sinds 2010 (per e-mail) interviews onder deze naam gegeven. Ook bestaan er een heus Twitteraccount en Facebookpagina van het jeugdig fenomeen, en is zijn persoonlijke website 'under construction'. Ik ben erg benieuwd naar de 'voetballende Al Pacino' die dit alles heeft bedacht en hoop dat er weer wat moois achter zit. Als hij er nog geen heeft, lijkt een baan in (online) marketing me wel iets voor hem. Of als voetbalmakelaar wellicht, want als je van niets iets kan maken, moet het toch ook lukken om van een middelmatige wel bestaande voetballer iets aantrekkelijks te maken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?