Eredivisie 2008/2009: de evaluatie

Uiteraard moet er op/vanaf de laatste speeldag worden geëvalueerd. Evaluaties zijn belangrijk, meestal en de meest correcte reden is uiteraard de verbeteringen die uit een evaluatie voort kunnen (moeten) komen. Maar het is ook gewoon leuk, onderhoudend, soms behoorlijk zinloos en een goede manier om van de straat te blijven. Dus bij deze, de volledige en volstrekt objectieve en door heel veel mensen gedeelde evaluatie van het afgelopen Eredivisieseizoen in Nederland...

De kampioen: Heerlijke kampioen natuurlijk!! AZ was eigenlijk direct kansloos, na afgelopen seizoen werd niks meer verwacht en na de eerste twee wedstrijden werd dat beeld enkel bevestigd. En daarna begon de machine te draaien en kwam er geen speld meer tussen. Behalve de titel zelf, want daarna was het ook wel weer klaar. Maar dat mag ook, met al die champagne in je lijf.

De "top 3": Ook heerlijk. Niks van gehoord of gezien. In alle drie de gevallen is de coach gesneuveld en afgezien van een paar punten van kritiek, moet ik eerlijk zeggen dat ik ze geen van drieën verantwoordelijk houd voor de ondervonden schade en problemen. Nee, in alle gevallen is hier volgens mij sprake van 'institutionalisering van de voetbalbedrijven'. Ze zijn te lang dominant geweest, te groot, te stram, te conservatief, te traag, teveel gevuld met ego's of types die daar nog naar op zoek zijn en voetballers die daar aangekomen het idee hebben het voetbalwalhalla te hebben bereikt. Het is zoals de ex-manager van de afdeling Innovatie van eBay al zei: "We zijn te groot geworden om nog snel en innovatief te kunnen handelen". Denk klein, presteer groot!

De provincialen: Van genoten! Goed beleid, goede beslissingen, vaak goed voetbal en de leukste en meest verrassende voetballers van het afgelopen seizoen! Hulde aan de clubs, waarvan je achteraf kunt uitroepen: "Dat zat eraan te komen....".

De directe degradant: Erg jammer. Ook ik ben groot liefhebber van FC Volendam. Leuk voetbal, leuk stadionnetje en ik gunde het onze oud-trainer Fans Adelaar ook zeker. Het mocht niet zo zijn, maar veel is er niet aan de hand. Volendam zal altijd een op-en-neer-club blijven, dus vaste bespelers van een van de twee divisies worden ze niet. Jammer en gelukkig tegelijkertijd.

De nacompetitiedeelnemers: Zowel De Graafschap als Roda JC had ik liever zien degraderen. Maar beide zijn goede en terechte deelnemers aan de nacompetitie, waarbij ik direct de superboeren meer kansen toedicht dan de Limburgers. Die gun ik niks en ik verwacht ook dat ze te goed zijn voor de strijd met de eerstedivisieclubs en er daarom uit zullen vliegen. Roda had onderdeel moeten zijn van een fusie, van een voetballende toekomstvisie in Limburg, had een toekomst moeten hebben. Nu heeft het niks en het gaat ook weinig meer krijgen. Behalve een zoutloos en roemloos einde van alle betaald voetbalactiviteiten. Wat jammer dat ik daar misschien ook komend seizoen last van ga hebben...

FC Utrecht: Helemaal niks. Ik ben nauwelijks wezen kijken onder Van Hanegem, ik vond het niet te hachelen en begreep er geen zak van. Zoveel leuke voetballers en zulk dramatisch voetbal. Daarna werd het nog treuriger, vooral omdat ik erg veel verwachtingen had van Du Chatinier. Maar het blijft er niet uitkomen. Mentaliteit zat, in de Jupiler League zouden we ver komen, maar daar koop je in de Eredivisie niks voor als je er niet ook een paar leuke voetballers bij hebt lopen. Dus zoek een leuke middenvelder (geen sloper, die hebben we voldoende) en twee leuke spitsen (geen lopers, ook die hebben we voldoende) en zorg dat ze fit blijven (want ook blessures hebben we voldoende) en zorg dat we langzaam maar zeker van plaats 9 gaan stijgen naar plaats 5. Gemiddeld, dat dan weer wel...:)

De spanning: Top! Tot een paar weken geleden ook de titelstrijd, maar dit seizoen was het toch vooral de degradatiestrijd die me bij blijft. Alle spanning onder de titelstrijd vervalt door de play-offs, maar de strijd onderin was heerlijk en vooral dramatisch. Zoals het hoort, ook al krijg je je zin niet.

De verrassing: Eljiro Elia, de grote sensatie van dit seizoen. Ook van Mounir El Hamdaoui had ik minder verwacht en ook Marko Arnautovic was fantastisch. Ola Toivonen gaat komend seizoen belangrijk zijn en Luis Suarez begint echt beslissend te worden. Maar Elia was de man. Vanuit het niet tot in de sterren. Helaas is er in zijn contact met FC Twente iets geknakt, anders kan ik die stelligheid rondom zijn vertrek deze zomer niet verklaren, maar het slimste en beste voor hem zou toch echt nog een jaartje Grolschveste zijn. Je contract uitdienen, veel spelen, bijleren en hopen op veel Europese ervaring en dan volgend jaar zomer een verstandige keuze maken. Dus geen Arsenal, maar Everton of Aston Villa, geen Bayern Munchen maar HSV en geen Barca maar Valencia.

De keeper: Tsja, dat moet toch echt Sergio Romero zijn. De beste, de leukste, de domste en de uiteindelijke kampioen. En de enige man op de Nederlandse velden die dit jaar met Diego Maradona aan de telefoon heeft gehangen. Dan verdien je een individuele titel.

De verdediger: Robbie Wielaart, om de sneuigheid van zijn jaar. Speelt de sterren van de hemel, stevent af op de tweede plaats, maar stapt halverwege over naar het veel grotere en rijkere en kansrijkere Ajax. Ja, dat kan verkeerd aflopen. Trendwaarschuwing voor de komende jaren: denk eens aan de omgekeerde richting. Dus Luis, waarom geen AZ? Of Maarten, wat dacht je van SC Heerenveen?

De middenvelder: Moussa Dembele. Zelden een dergelijk lichaam zo atletisch en lenig voorbij zien snellen. Doet wat dat betreft denken aan Johan de Kock, maar dan met technisch vermogen. Lang en sterk, maar toch snel, een loper en een fluwelen balbehandeling. Dodelijke combinatie. Hij schijnt in de belangstelling te staan van Arsenal, dat kan ik me goed voorstellen. Zijn body is daar broodnodig en met zijn karakter en kwaliteiten staat ie daar voor kerst gewoon in de basis. Dank voor de mooie jaren Moussa.

De spits: Toch weer Luis S. Van vallend kind tot rellende aanvoerder en kerel. En een van de weinige voetballers die ondanks de lokroep van het grote geld en clubs toch denkt aan zijn ontwikkeling, speelminuten en aan wat hij heeft en dus gewoon een jaartje blijft. Al kan het best zijn dat het vertrek van Van Basten hier misschien nog verandering in brengt. Ik weet niet of de trainer een belangrijke reden in deze beslissing is geweest.

De reserve: Dat kan er maar een zijn: Melvin Platje. Zeldzaam, als je keer op keer je status en naam als invaller bevestigd en verstevigd, terwijl iedereen inmiddels toch weet wat je komt brengen. Helaas volgend seizoen in de Jupiler League, maar goed, misschien ook weer prima voor zij ontwikkeling. Leert ie eindelijk eens 90 minuten voetballen.

De coach: Ga ik voor de grote overwinnaar, Steve McLaren. Zelden is iemand zo afgemaakt en afgebrand in Engeland. Zelfs in de digitale brief van mijn clubje aldaar, waar de goede man niks mee te maken had en heeft, werd hij zo ongenadig aangepakt. Niet te geloven, wat hij 'De Engelsman' heeft aangedaan om dergelijke reacties op te wekken. Laat staan te verdienen. En toen kwam er een energie voorzitter van een onbekend clubje in Nederland langs. Hij nam niet eens zijn gezin mee, vliegt wekelijks op en neer, maar heeft zichzelf verrast, en ons, en zijn selectie denk ik ook. Aardig, correct, duidelijk, eist geen enkele vorm van eer op en blijkbaar een goed manager, want de 'lijn Rutten' wordt door Ten Hag gewoon goed doorgetrokken. Knap.

De prognose voor komend seizoen: RKC en De Graafschap winnen de nacompetitie, FC Twente gaat door op deze lijn en vecht met PSV om de titel, SC Heerenveen gaat minder, AZ gaat het niet weer redden, al is het duidelijk dat we nu over een 'top vier' moeten gaan praten. Misschien dat Feyenoord zich er zelfs weer voorzichtig in mengt. Utrecht heeft veel nodig om te verbeteren, VVV blijft erin, Den Haag, De Graafschap en RKC strijden om de onderste plaatsen. Vitesse is een dark horse, Theo Bos wordt trainer van het jaar. NAC stort dramatisch in en het laatste halve jaar van NEC wordt ook onder Lodweges niet omgebogen. Grote verrassing wordt FC Groningen, maar waarom weet ik nog niet. Of ze spelen zich op de laatste veilig of ze spelen in 2011 Champions League. Een 'AZ-tje doen', heet dat.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?