Politiek, maatregelen, geduld en natuurlijk voetbal

We hadden vandaag moeten winnen. Maar dat is niet gelukt, wat de derde opeenvolgende thuisnederlaag voor FC Utrecht betekende. Klote. De eerste twee waren terecht. Tegen NEC speelden wij bedroevend, tegen Ajax kwamen we tekort, tegen AZ waren we gewoon beter maar hebben we geen kans op eigen kracht gecreëerd. Klote.

Maar goed, het is en blijft een conjuctuurgevoelige sport. Of club, misschien. Bij Utrecht gaat het goed of slecht en over een heel seizoen is dat grofweg gemiddeld. Hence de contstant terugkerende negende plek. Of daar in de buurt. Klote. We gaan gewoon nergens heen.

Net als dit heerlijke land. Gaat ook nergens heen. De drie coalitiepartijen zijn zich, na weken van proefballonnetjes en voorbereidingen achter de schermen, nu daadwerkelijk aan het uitspreken over maatregelen die ons door deze donkere crisisdagen moeten loodsen. Tenminste, daar zijn ze over in overleg. Klote. Je weet dat je teleurgesteld wordt, alleen de vraag 'hoe erg?' staat nog open. Mijn persoonlijke top drie-maatregelen, ook geldig op de langere termijn, is:
1) Provicie's als bestuurslaag schrappen; Verantwoordelijkheden herverdelen over gemeenten en landelijke overheden en en passant de financiele huishouding centraliseren (zodat de gemeentes niet langer allemaal van alles kunnen doen om hun eigen potjes op orde te krijgen)
2) Zinloze uitgaven niet door laten gaan; Ontwikkelingshulp minimaal halveren, de JSV vergeten, alle subsidies tegen het licht houden en opnieuw overwegen, lonen ambtenaren matigen (niet snijden in banen!)
3) Belasting nivelleren; Ik ben benieuwd wat de gevolgen zijn wanneer we allemaal, bedrijven incluis, 20% belasting moeten betalen. Niks ingewikkelds, gewoon, betalen. Dan is er geen reden om moeilijk te doen met aftrekposten, ontduiking, geen reden je bedrijf niet in Nederland te vestigen. Mijn gok: meer inkomsten voor de schatkist. Helaas voor de linkerkant van het politieke spectrum is dit een maatregel die het verschil tussen 'arm' en 'rijk' niet kleiner maakt, dus erg moeilijk realiseerbaar...

En tot slot, een niet crisiswens. Ik ben niet vaak iemand die de Verenigde Staten als voorbeeld stelt, maar de daarginder bij de wet geregelde en gegarandeerde vrijheid van meningsuiting en het recht om te zeggen wat je wilt, is absoluut een voorbeeld voor het altijd hoogdravende West-Europa. Geen gelul over 'je mag niet beledigen', of 'niet doen, je kwetst!'. Neen, niks van dat alles. Je mag het zeggen, jij vindt het, prima. Ieder zijn ding, doe ermee wat je wilt.

Laten we alsjeblieft alles blijven zeggen wat we willen, vinden en denken. Hoe grof, ongenuanceerd, kwetsend, onheus of ondoordacht dan ook. Alles beter dan nuances aanbrengen in de vrijheid van meningsuiting!

Reacties

Anoniem zei…
Utrecht, politiek, hou es op man, ga nou maar oefenen voor vrijdag. Das pas belangrijk!
Y

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?