Geachte heer Booy, Beste Foeke,

Helaas is ons contact de afgelopen jaren een ietwat verwaterd. Sterker nog, na het interview dat ik begin jaren negentig mocht afnemen en waarin u een stuntelige verslaggever van de toenmalige Stadsomroep zeer sympathiek bij de hand nam, hebben we geen woord meer gewisseld. Jammer, want het ziet er naar uit dat u alle hulp kunt gebruiken die u kunt vinden en krijgen. Zelfs de mijne.

Het punt is namelijk dat er een wat nare situatie lijkt te ontstaan bij FC Utrecht. Na de verkoop van Ricky van Wolfswinkel, Kevin Strootman en Dries Mertens en het vertrek van Khalid Sinouh, Mihai Nesu, Barry Maguire, Michael Silberbauer, Tim Cornelisse en Atilla Yildrim dreigt een wat scheve situatie te ontstaan. Verwachtingen moeten gemanaged gaan worden, zou ik op mijn werk dan roepen. Hoe? Simpel. Momenteel beschikt trainer Erwin Koeman over een selectie die kan en zal meespelen om plaatsen 15 tot en met 12. Daar heb ik nog niemand iets over horen zeggen, laat staan het erkennen. Het lijkt me wijs daar eens aan en over te beginnen.

Nu begrijp ik uiteraard dat u druk doende bent de selectie weer op het niveau van een subtopper te brengen. Goed voor plaatsen 9 tot en met 5. Maar wat is daarvoor nodig? In ieder geval wel mannen en kwaliteiten van bijvoorbeeld de al genoemde Jens Toornstra en Geert Arend Roorda. Al lijkt deze laatste toch te gaan kiezen voor de sleutelrol in de organisatie en toekomst van SC Heerenveen. Als alleen Toornstra komt, is dat al prachtig.

Laten we even systematisch te werk gaan. Michael Vorm lijkt (voorlopig) te blijven. Dat kost geld, want komend jaar is hij transfervrij, maar op dit moment lijkt me dat geen probleem. Op de bank hebben we Eric Cummings en Andre Krul. Die ken ik niet goed, maar wellicht zit er een opvolger voor Vorm bij. Als hij toch gaat, dient er een goede vervanger te komen. Misschien is ook Sergio Padt van Go Ahead Eagles een mogelijkheid. De verdediging is centraal wat magertjes. Alje Schut, Jan Wuytens en Ivo Vorstermans zijn de drie gegadigden. Er mag wel een talent bij. Liefst uit de jeugdopleiding natuurlijk, maar als er dan toch gekocht moet worden, doe dat dan in de Jupiler League, zowel de onze als die in België. Als moet je in het laatste geval alleen spelers uit de onderste helft van de ranglijst zoeken. Daar zit de groei. Ook op de flanken zit groei, omdat we er momenteel niks stabiels in de aanbieding hebben. Er zijn een paar jongelingen en en een paar jonge middenvelders die er zouden kunnen spelen, maar als Mark van der Maarel je meest ervaren alternatief is, zegt dat iets over je 'rijkdom'. Focus je op de opleiding, want backs moet je zelf kunnen opleiden. Zet daar in ieder geval niet Jacob Lensky (te langzaam) of Nana Asare (te goed) neer, dat werkt niet.

Het middenveld is nog wat zorgelijker. Eigenlijk hebben we momenteel alleen Lensky en Asare over als basisspelers. Ik tel Edward Duplan even niet mee, vanwege zijn langdurige blessure. Dat klinkt niet veelbelovend. Er mogen dus wel drie basisspelers bij, voor twee posities. Roorda en Toornstra zijn al genoemd. Andere gegadigden zijn wat mij betreft Dario Vujicevic (FC Twente) en Willie Overtoom (Heracles Almelo). In de pers zijn ook de namen van Robert Schilder (NAC) en John Goossens (NEC) al genoemd. Over Schilder twijfel ik, te langzaam en te controlerend. Goossens lijkt me een goed potentieel hebben. Van die vijf moeten er toch drie willen komen, zou je zeggen.

Houden we de voorhoede over. We beschikken over een paar vleugelspelers die best eens basiswaardig zouden kunnen worden, maar dat is geen zekerheidje (Tommy Oar en de nieuwe Japanner Yoshiaki Takagi). We beschikken ook over een fantastische pinchhitter/reserve (Frank Demouge) en twee kansrijke centrumspitsen die zomaar de volgende grote verkoop kunnen vertegenwoordigen (Jacob Mulenga en Leon de Kogel). Ondanks het feit dat twee kansrijke spitsen en een geweldige reserve allerminst een garantie voor goals betekenen, zou ik inderdaad, zoals u al heeft besloten, geen centrumspits meer kopen. Maar ik zou wel extra aandacht besteden aan de vleugelaanvallers, aangezien die ook in grote mate het succes van hun collega's in de zestienmeter kunnen beïnvloeden. Op Steve de Ridder (De Graafschap) is blijkbaar al een bod gedaan. Kan top zijn, kan ook middelmaat zijn. Ik zou graag ook Andreas Lasnik (transfervrij, Willem II) aan de selectie toegevoegd zien worden. Dan heb je twee man met Eredivisie-ervaring en wat jeugd erachter. Met Asare, Demouge en De Kogel ook nog als 'knijpende' opties op de flank.

Achter al deze namen zit nog een groepje jongelingen. Vooral Gévero Markiet, Michael Zullo, Adam Sarota en Gianluca Nijholt moeten echt gaan doorbreken komend seizoen. Het is tijd voor die mannen. Alleen Markiet heeft nog geen volledig seizoen bij de A-selectie achter de rug, maar voor de andere drie geldt simpelweg: je tikt komende zomer tegen een basisplaats aan, of je bent niet goed genoeg.

De handel was geweldig, dit seizoen. Nu is het wel zaak de selectie weer op pijl te brengen, meneer Booy, Foeke. Leuke voetballers, die niet gaan blaten dat ze 'altijd al voor Utrecht wilden voetballen', maar ook niet komen of direct gaan als er ergens anders een paar extra centen kunnen worden verdiend. Goeie gasten, die de groep versterken, ook buiten het veld. Types die met instelling en karakter geschikt zijn, voor de supporters en voor het spelplezier. Dan volgt succes vanzelf!!

Succes meneer Booy, Foeke. Alle wijsheid en geduld in de zoektocht en onderhandelingen. Mocht u meer tips nodig hebben, aarzel niet. Ik sta ter uwer, jouw, beschikking.

Met vriendelijke groet,

Frank Heukels

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?