Edele studie, edele gedachten

Als je je als ongeveer zestienjarige gaat drukmaken om je eventuele HBO- of universitaire studie, houdt je zelden of nooit rekening met filosofie. En dat is toch jammer.

Het moet allemaal zo praktisch, logisch ook, want de meeste mensen kiezen een studie die hen voorbereidt op het vak dat ze wél concreet in hun hoofd hebben. En, eerlijk is eerlijk, met filosofie eindig je niet direct in de concrete hoek.

Wikipedia zegt:"De filosofie of wijsbegeerte is de oudste theoretische discipline (5de eeuw vóór Christus) die het verlangen heeft en streeft naar kennis en wijsheid. In het Grieks is het woord filosofia (Grieks: φιλοσοφία) een samenstelling van de woorden voor liefde (φιλειν = houden van, φιλος = vriend, φιλια = vriendschap) en voor wijsheid (σοφία = wijsheid). Een beoefenaar van filosofie wordt een filosoof of wijsgeer genoemd."

"Liefde voor de wijsheid", "Streven naar kennis en wijsheid", nee, concreet is het niet. Maar die twee tellen toch op naar iets anders, dat er misschien wel aan ten grondslag ligt. Wijsheid is het centrale begrip, de liefde voor en het streven naar. Streven naar iets waarvan je houdt. Mooi. Als we zo denken, gaan er zeker ook meer mensen filosofie studeren. Dat dit ongetwijfeld ten koste zal gaan van de rechtenstudies, soi. Dat merkt geen mens.

Streef naar je liefde. Laat je ambitie geleid worden door liefde. Hoe rationeel filosofie ook is, alles moet tenslotte vooral (slechts?) theoretisch onderbouwd worden, hiermee stuur je op gevoel, op liefde. Doe wat je leuk vindt, en lijkt. En denk daarna pas aan de eventuele onderbouwing.

Dus, kinderen, schijt aan je toekomst. Kies een leuke studie, doe wat je leuk lijkt en laat de zorgen om je toekomst vooral lekker aan je ouders over. En denk ook eens aan filosofie, zo complex en makkelijk als ze komen. Maar edel is het zeker!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?