Waarom die moraal?

Minister Verhoeven, van het CDA, heeft dinsdag het nieuws gehaald. En dat gebeurt haar niet vaak. Al moet gezegd dat de portefeuille Economische Zaken natuurlijk ook niet de meest avontuurlijke is.

Edoch, de bewindsvrouwe heeft zich uitgesproken over het aantal koopzondagen en de wijze waarop momenteel gebruik wordt gemaakt van de regels hieromtrent. Ik was mij bewust van de regels, kort door de bocht, twaalf keer per jaar mag je op zondag open en als je zaak in een toeristische gemeente is gevestigd mogen er uitzonderingen gemaakt worden. Op zondag. Jezus, stle je voor...

Maar Verhoeven houdt niet zo van uitzonderingen, want waar ruimte is, wordt ruimte gepakt. Aldus de grootste veroorzaker van nachtmerries op het Binnenhof. Teveel gemeenten eigenen zich het stempel 'toeristisch' op en dit dient aangepakt! 'Ruimte' is een middel om met vage omschrijvingen weg te komen, niet een gebied waarin ondernomen mag worden. De regel moet nu worden toegespitst op een toeristisch gebied. Voor bijvoorbeeld Scheveningen betekent dit dat niet langer de middenstand in het gehele dorp op zondag de zaak open mag gooien, maar dit slechts geldt voor de aan de Boulevard gevestigde bedrijven.

Dan vraag ik me in een eerste reactie af wat deze wijziging voor toegevoegde waarde heeft. Wat een geneuzel in de marge! Laat die mensen, blijkbaar loont het ook rondom de Boulevard je zaak te openen en hier dus tijd en energie in te steken op wat anders een vrije dag was geweest. En ik vertrouw heilig in de efficiency van de ondernemer. Als het de moeite niet waard was geweest, lag hij gewoon nog in zijn bed.

Maar waarom dan überhaupt die regels aangaande de koopzondagen? Laat ondernemend Nederland het lekker zelf uitzoeken. Loont het? Doen! Niet? Lekker thuisblijven en met de (klein)kinderen spelen. En misschien kun je nog eens proberen met de lokale ondernemers afspraken te maken over bepaalde activiteiten, gecoördineerde openingstijden, etc. M.a.w. laat ze het uitzoeken, zelf, zelfstandig, met elkaar, samenwerken en kosten en baten tegen elkaar afwegend.

Mevrouw Verhoeven, huidig kabinet, alstublieft, stop met dat gedoe, die details, ga een land besturen en maak uzelf schaars! Een goede regering is tenslotte gelijk een goede scheidsrechter, onzichtbaar en onopgemerkt op de achtergrond aanwezig. Pas als de wedstrijd of regeerperiode is afgelopen, merk je dat ze er waren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?