Eredivisie: uppers en downers

Het seizoen is alweer een week of zeven en vijf wedstrijden onderweg en mijn deelname aan de Infostrada Fantasy Football League is reeds gereduceerd tot het treurige Olympische motto (meedoen is belangrijker dan winnen). Maar er zijn ook al enkele verrassingen en hoogtepunten te zien en beleven geweest, en juist die parels maken of breken een voetbalseizoen.

Mijn leukste en meest blijde verrassing betreft Alex Schalk van NAC Breda. Jong, 19 nog maar, maar inmiddels door een briljante voorbereiding en het vertrek van Matthew Amoah uitgegroeid tot vaste waarde in het elftal van John Karelse. Erg knap, als spits, op die leeftijd, deel uitmaken van de grote mensenwereld, wat het betaalde voetbal ook in Breda toch echt is. De man, of jongen, is al twee goals rijker en ondanks zijn niet altijd even grootse voetbalkwaliteiten heeft ie een neus voor de goal die zijn gelijke niet kent. Deze man kan over een paar jaar het scorend vermogen van types als Huntelaar, misschien wel Ruud van Nistelrooy gaan evenaren. Ga zo door Alex, stap op het juiste moment over naar PSV en wacht tot je tweemaal topscorer van Nederland bent geweest voor je je overgeeft aan buitenlandse dromen. Tijd zat, talent zat, wedstrijden zat en waarschijnlijk ook doelpunten zat.


Een andere zeer positief opvallende verschijning dit seizoen is natuurlijk RKC Waalwijk. En het is ze gegund, door werkelijk iedere voetballiefhebber. Met een zesde plaats op de ranglijst, maar vooral met direct tien punten in vijf duels, doen ze het fantastisch en ontstaat er gelijk aan de start van de competitie wat lucht die erg verfrissend en verlichtend kan werken. Er kan nu lekker gevoetbald worden en twee verliespartijen leveren geen stress op. Uiteraard gaat RKC afdalen en erg laag uitkomen. Maar deze start maakt het aannemelijk dat directe degradatie kan worden, en zal worden, ontlopen.


Wie degradeert er dan wel, direct? Mijn gok is toch Excelsior, ondanks mijn hoop voor deze club en het talent dat er wel degelijk in de spelersgroep aanwezig is. Het spul is gewoon net te jong, er mist een trainer die al echt toegevoegde waarde heeft en als je club en elftal vergelijkt met kanshebbers als VVV en RKC dan hebben de Limburgers echt een veel betere selectie en de Waalwijkers, als genoemd, een veel betere start. Negen punten verschil zijn best veel, in die regionen.

Nog meer? Ja, ik ben erg onder de indruk van Bram Nuytinck als centrale verdediger bij NEC en, als iedereen, van Kevin Strootman bij PSV en Oranje. Ik denk dat Nuytinck, eerder nog dan Schalk, klaar is voor een topclub. Ook hem zou ik de stap naar PSV aanraden. Geografisch handig, maar meer dan Feyenoord (niveau) en Ajax (cultuur) passend bij zijn broodnodige volgende stap. Strootman heeft die stap al gezet en lijkt zelfs al toe aan de volgende. Al kan ie best nog een jaartje wachten. Laat hem in de zomer van 2013, lekker geen toernooivoetbal, overstappen naar een club als Manchester United. Of naar FC Barcelona, want ook daar gaat de komende drie jaar het middenveld op de schop en ik zie Strootman die absolute top echt halen. En dan moet je op die twee clubs mikken. Niks meer, want dat kan niet. En niks minder.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?