Hoe om te gaan met de overheid...

De vakantie was fantastisch... Nooit meer België it is. We hebben zes heerlijke dagen gehad, kinderen elke dag doodmoe, papa en mama tevreden en vooral vol spanning en afwachting het weerbericht in de gaten houdend. Dat is net zoiets als PSV - FC Utrecht volgen op teletekst. Er is geen zak aan en je houdt er niks aan over. Dus, de buien, het onweer en de bewolking hebben we de laatste acht dagen van onze vakantie lekker thuis uitgezeten. Waar het overigens allemaal wel weer meeviel, waarvoor dank!

Edoch, het brein staat nooit stil, irritaties kennen geen vakantie en de om eacties schreeuwende nieuwsvoorziening blijft lopen. Heerlijk. Het meest opvallende de afgelopen dagen vond ik wel de rol van de Nederlandse overheid in de verschillende artikelen. Wat moeten we nou met die gasten? Hier een korte selectie:
Pompstations willen geld van overheid n.a.v. files
Nederlander draagt ruim 36% van het totale inkomen af aan belastingdienst
Irritatie over onmogelijke onderhoudsplanning A2
Nederland kent 24 verschillende soorten belasting...
De vakantie wordt volgend jaar gemiddeld € 100,- duurder

Kortom: heffingen, belastingen, regels, bemoeienissen, inmenging en dat alles natuurlijk door héél véél mensen werkzaam bij en voor de overheid. En toch houd ik hoop. Hoop dat er op een goede dag een mens opstaat, die direct aan de slag kan met mijn wensen voor een overzichtelijker, simpeler, gelukkiger en overheidsvrijere toekomst. Een paar beginpunten:

  • Provinciale Staten afschaffen (beetje taken herverdelen en klaar). Besparing: 60.000 fte's á € 100.000,- = 6 miljard
  • Halvering huidige centrale overheden (minder regels en minder toezicht, betekenen minder beleid, liberalisering en een krachtig overgebleven overheidsapparaat). Besparing: 60.000 fte's á € 100.000,- = 6 miljard
  • Premiestelsel op de schop. Handhaaf de 'noodpremies' (bijv. bijstand), schaf de 'verzekeringspremies' allemaal af (denk aan AOW, WW, WAO, pensioen). Men betaalt er voor, dan kan er ook voor gespaard worden, of niet. Regel het lekker zelf!
  • Wegenbelasting? BPM? Een van beide is prima, maar daar wil ik dan wel wat voor terug. Goed en snel onderhoud bijvoorbeeld. Sterker nog, ik wil wel meer betalen, maar dan ook geen files meer
  • Als ik een helikopter heb en met een boer een deal maak over het gebruik van zijn weiland, dan wil ik daar 'gewoon' kunnen landen

Dus, even samenvattend: geen stress, geen controle, laat mensen de vrije keus en het recht op het maken van fouten en onhandige beslissingen. En hen die er het minste maken, blijven het beste over. Maar voor iedereen geldt, een goede overheid is als een goede scheidsrechter, pas na de wedstrijd realiseer je je dat ie erbij was.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?