Wouters, Leerdam, Kali en toeschouwersaantallen

Een lekker weekje voetballen weer. De Europa League heeft ons weer massaal getrakteerd op baggervoetbal, maar gelukkig lijken PSV en FC Twente ons daar op korte termijn van te verlossen. Aan de andere kant van het Europese spectrum word ik inmiddels wekelijks gek gemaakt door Ajacieden die punten halen tegen en zelfs bij Manchester City. Leuk.

Maar er blijft voldoende moois, belachelijks en te genieten over. Gelukkig. Dit seizoen draait FC Utrecht bijvoorbeeld geweldig. Goed voetbal, goede ideeën tijdens de wedstrijden. Er is nagedacht over de tactiek en veldbezetting en de plannen werken of worden snel aangepast. Knap, want dat was vorig seizoen in ieder geval mijn grootste klacht jegens trainer Jan Wouters. Ik miste een idee. Welk idee dan ook. Men rende hard en deed maar wat, maar dat kan ik zelf ook, daar kom ik niet voor naar een stadion.

Dit seizoen is dat volledig anders. De backs weten heel goed wat en wanneer ze iets moeten doen, en door erg aanvallend te spelen, drukken ze middenvelders van de tegenpartij terug. Aangevuld met het centrale verdedigingsduo betekent dit direct veel druk naar voren en op de bal. Voorin is Wouters van drie naar twee spitsen teruggegaan. Terecht. Zowel Van der Gun als Mulenga en Gerndt zijn daar geschikt voor en vooral, zijn niks anders gewend. En met twee van de drie op het veld, heb je dus ook direct een vervanger met niveau op de bank zitten. Maar de kern van Wouters' FC Utrecht loopt op het middenveld. Wij hebben de Nederlands/Marokkaanse Pirlo lopen, en hij heet Anouar Kali.

Kali is zo'n voetballer die de wedstrijd al heeft gespeeld voordat deze is begonnen. Hij lijkt te weten wat er wanneer gaat gebeuren, anticipeert daarop en pakt daarop de invloed die hij wil pakken. Het spel dient zich dus aan zoals Kali het aangediend wil hebben. En wanneer hij het aangediend wil hebben. Met rust, techniek en een enorme zuiverheid beweegt hij zich vervolgens vrij ontspannen over het Utrechtse middenveld en bepaalt met elk kninkje, elke beweging en elke balaanname en pass, het tempo waarin het Utrechtse geluk zich over de tribunes mag bewegen.

Nu wil het geluk ook dat Kali op het punt staat zijn contract bij de FC te verlengen. Prima plan. Vooral omdat echt elke topclub in Nederland eigenlijk direct plaats zou moeten maken voor deze voetballer. PSV wil in de winterstop als een middenvelder, maar eigenlijk is Kali de belichaming van de Ajax-middenvelder zoals deze sinds Frank Rijkaard niet meer heeft bestaan. Maar dan moet het ook wel een handtekening opleveren, snel, anders krijgen we ook in Utrecht een 'Kelvin Leerdammertje' en dat wil ik niet. Hoezeer ik het overigens ook eens ben met trainer Ronald Koeman.

Want een speler die zijn contract niet wil verlengen, zet je er gewoon naast. Klaar. Laat hem zijn marktwaarde en ervaring maar in het tweede opvijzelen. Het hoort gewoon bij de rechten en plichten die je als club hebt. Je investeert in opleiding en training, je laat ze ervaring opdoen, begeleidt ze, beschermt ze en betaalt ze (riant). En als het contract eindigt dan vervallen deze verplichtingen, zoals ook de plichten van de voetballer (op tijd komen, trainen, je best doen, representatief zijn, etc.) op dat moment komen te vervallen. Dus Leerdam heeft alle gelijk van de wereld als hij zijn contract niet verlengd, al blijf ik het lastig vinden dat een back van 22 jaar vier ton per jaar niet voldoende betaald vindt..... Leerdam zelf insinueert allerlei redenen, behalve financiële, maar de reden doet er niet toe. Jij wilt niet door, dan speelt Koeman liever met een speler die dat wel wil. Klaar. En dat zielige en verongelijkte toontje staat niemand, dus lekker niet doen. Dit seizoen uitzitten, positief blijven en lekker transfervrij ergens een mooi contract met dito salaris en tekengeld pakken. Klaar.

En wij, het publiek, smullen lekker mee. Kali, Leerdam, een Ajax dat toch weer matige buitenlanders koopt en opstelt, een PSV dat miljoenen uitgeeft en labiel blijft, een Vitesse dat prachtig hoog meedraait, Feyenoord dat dus maar talent blijft spuien. Het is waarlijk een prima competitie die we hier hebben met z'n allen. En toch lopen de bezoekersaantallen terug, zo blijkt op ongeveer 1/3e van deze competitie. Met name genoemd worden Roda JC, FC Utrecht en Vitesse. Volgens mij loopt bij Roda het publiek al jaren weg, waarbij het jaar onder Harm van Veldhoven voor een positieve uitzondering zorgde. Die is nu voorbij, dus de aflopende trend kan zich weer doorzetten. Niet verrassend. Bij Vitesse daalt de lijn niet, die ligt gewoon permanent laag vergeleken bij het aantal plaatsen in het stadion. Vitesse leeft nu eenmaal meer bij mensen die stadions bouwen, dan bij mensen die erin moeten gaan zitten.Ook niet verrassend. En van FC Utrecht weet ik gewoon zeker dat mensen vorig seizoen al begonnen met wegblijven, omdat het voetbal slecht was, maar ook omdat we een directie hebben zitten die hoog van de toren blaast met holle kretologie. Marketing ten top, maar er is nog niks te zien (geweest). Dus ook hier is de daling verklaarbaar, zoals ook de stijging die zich vanaf dit punt weer gaat tonen totaal te voorspellen is.

Maar als dan in het onderzoek wordt geopperd dat 'slechte voorzieningen' een reden zijn om maar niet naar het voetballen te gaan, breekt mijn klomp. Alsof ik een middagje oversla omdat er geen worst te koop is, of omdat ik te ver van de toiletten zit. Wat een gelul. Dat zijn nu net weer die teksten van types die vinden dat er een nieuw stadion moet komen. Mag, prima, maar dan wel om de redenen die echt zijn, bijvoorbeeld meer skybozen en business seats en dus meer sponsorinkomsten. Er is geen supporter die voor de worst komt en er bestaan geen mensen die om die reden niet komen. Wij zijn voetbalsupporters, geen Amerikanen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?