Apps en PDA, kip en ei? Nee!

Begin jaren negentig werkte de toenmalig marktleider, Palm, met een open platform waar ontwikkelaars applicaties op konden bouwen ten behoeve van de Palm PDA's. Duizenden apps kwamen en werden gebruikt door de vele liefhebbers van de ultra-zakelijke mobiel voor dikdoeners die ook tijdens de borrel wilden kunnen mailen en plannen.

Maar in juli 2008 opent Apple de appstore. Een moderne en zeer lekker vormgegeven PDA, de iPhone. De bedenker van de app, noch van het businessmodel, wel de aggregator voor wereldwijd succes en ontelbare indrukwekkende aantallen. Namelijk een biljoen (duizend miljoen!!) applicaties, waar in 2009 zo'n 1,8 biljoen euro omgaat. Prognoses wijzen een verdere stijging uit, oplopend tot ongeveer 8,6 biljoen in 2012. De wereld van de apps draait dus vrolijk en hard door, de mobiele telefoon in haar slipstream meeslepend.

Of werkt het andersom? De app en de PDA beginnen nagenoeg gelijk, maar de PDA stoomde op, de app meeslepend. Daarnaast is het natuurlijk de iPhone zelf die als PDA de beslissende zet en ontwikkeling heeft geboden. Op dit moment bestaat 13% van de telefoons uit PDA's, in 2013 verwacht men dat dit aandeel is gestegen naar 38%. Met uiteraard een gelijkopgaande trend in de mobiele internetpenetratie erbij.

Persoonlijk begin ik al aardig te wennen aan het extra gewicht, de vele functies en vooral de online présence die mijn apparaat me biedt. En de apps zijn vervangbare, soms tijdelijke, soms bijna onmisbare gadgets die het leven niet direct veel leuker maken of meer invulling geven. Maar ze maken het filerijden en het "wachtkamermoment" dragelijk, de weerberichten toegankelijk en alle sportuitslagen bereikbaar!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?