Wat te vinden van Bayern-Barcelona?

Na de veelbesproken wedstrijd van gisteravond, trof ik vanmorgen ex-collega Boudewijn (@oneminutecoach) op Facebook, waar wij heerlijk zijn ingegaan op de wedstrijd, de (verrassende?) uitslag, Bayern, maar met name Barcelona. Omdat ik het een mooie en inhoudelijke discussie vind, geef ik hem hier letterlijk weer:

Boudewijn trapt af met een statusupdate: "De gemiddelde journalist heeft de intelligentie van een hond in het park. Gooi een frisbee voorbij en hij holt er blind en met de tong uit de bek achteraan."
F: "Irriteer je je aan de Barca-verslaggeving?"
B: "Jazeker. Ploeg die zes jaar op rij de halve finale van de Champions League haalt, en in de sterkste landelijke competitie ter wereld het veld vernedert verliest een keer van een extreem sterke tegenstander in de CL. "EINDE VAN EEN TIJDPERK?" Met chocoladeletters. Over de waan van de dag gesproken. Dat kon je schrijven bij Ajax in de halve finales in 1996/1997, toen het opgerold werd door Juventus en ook nog eens zijn beste spelers zag vertrekken. Bij FC Barcelona is dat anders. Als je ook maar iets weet van de structuur van die club, weet je dat ze voorlopig nog niet weg zijn uit de top. Ik vind ook dat de vraag helemaal voorbij gaat aan wat voor een waanzinnig team Bayern momenteel heeft. En als je het toch op Barça wil concentreren: "HOE FIT IS MESSI EIGENLIJK?" Want die vraag heeft gisteren niemand willen beantwoorden of zelfs benoemen. Roelfs niet, Van Marwijk niet, Van Halst niet. Uiteraard Tom Egbers niet. Ik zag na twee balcontacten dat Messi op 70% was. Kwestie van jarenlang motoriek observeren op video. #eindevaneentijdperk?"

F: "Zeker deels eens, Messi was verre van fit en hadden ze niet moeten opstellen. Lesje, want omdat ie zelden geblesseerd is, maakten ze dit voor het eerst mee.
Maar.... Ik denk toch echt wel dat er iets gebeurd is. Alleen niet gisteravond, maar na afgelop
en seizoen. En dat gaat niet over verlies van Bayern, maar om het langzaam minder wordende gevoel van macht dat Barca heeft. Volledig gemaskeerd door de extreme voorsprong in de competitie (dankzij focus Real op CL). Dit hele seizoen is het al veel moeizamer dan de jaren ervoor. Messi is voor het eerst afwezig wegens kleine pijntjes, Xavi mist als altijd best veel, de verdediging wordt minder ondersteunt, waardoor Piqué en Puyol (mits fit) ineens toch niet zulke verfijnde voetballers blijken te zijn en af en toe gruwelijk verkeerd staan opgesteld of gewoon te langzaam zijn. Dus einde tijdperk? Jazeker. Maar wel wat armlastig dat het nu ineens wordt gezien!

B: "Ik ben nog niet om. Wat ik wél het grote verschil vind met de Guardiola-jaren is dat het team veel eendimensionaler is geworden. Het draait voornamelijk nog om één speler: Messi. En als die het niet weet/kan zijn ze plots heel kwetsbaar. In 2010/2011 was de productie veel beter verdeeld (Messi-Villa-Pedro). Met Xavi valt het wel mee. Heeft dit seizoen 42 wedstrijden in de benen (binnen de ploeg heeft alleen Messi er meer: 47), maar er wordt ook gerouleerd om de aanstormende talenten een kans te geven. Ze spelen zeker ook met de toekomst in gedachten. Met Puyol noem je daar wel een naam. Die missen ze echt, dat is de talisman van de ploeg. Veel te veel geblesseerd de laatste tijd. Wat voor mij ook duidelijk is dat Tito Vilanova een mindere coach is dan Guardiola. Lamgeslagen stond hij erbij gisteren. Deed me denken aan Bert van Marwijk tegen Portugal op het EK 2012. Vergeet zelfs te wisselen, terwijl hij de wel in vorm zijnde Fàbregas nog op de bank had. Die had hij voor Messi en anders Alexis Sánchez kunnen/moeten brengen. Wat mij zo intrigeert is wat die man dacht bij de 3-0. Met nog 17 minuten te gaan. Wat dacht hij?"
F: " Ja, Tito... Ik vind het lastig om het hem echt aan te rekenen. Hij was volledig terecht meer dan de helft vh seizoen met hele andere dingen bezig.
Nee, de schuld ligt bij de scouting en de gebrekkige jeugd. Want hoe mooi La Manga ook heeft opgeleverd, de laatste juweeltjes hebben moeite met het licht. Zeg maar. De laatste echte doorbraak was Pedro en als je eerlijk bent is hij alleen van toegevoegde waarde omdat ie de club- en spelcultuur zo goed kent. Nee, juist de jeugdopleiding levert de laatste jaren te weinig op.
Daarnaast is het aankoopbeleid al sinds de periode Cruijff, onderbroken door de periode Rijkaard, helemaal bagger. Hier en daar een goede aankoop, maar veelal spelers die of niet goed genoeg zijn, of niet passen bij spel en/of club. En dat dan meestal voor belachelijk veel geld. Wat voor TD ben je, als je 40 mio betaalt voor Sanchez? Dat je een gokje waagt met de gratis Affelay, snap ik. Dat je eens pech hebt met de aanpassing van een Ibrahimovic begrijp ik ook. Maar Fabregas is gewoon een emotionele aankoop. Hij was en is eigenlijk niet nodig. Villa past niet, maar kostte wel de hoofdprijs. Om van al die andere nog maar te zwijgen.
Het resultaat is een hele smalle selectie en weinig flexibiliteit in spelsysteem en -wijze. En dan kom je inderdaad snel bij eendimensionaal uit. Dus ik denk dat Tito in de 73e minuut dacht "Fuck, het wordt een drukke zomer".


Leuk. Wij waren het dus wel duidelijk eens over het feit dat we Bayern gisteren absoluut verdiend hebben zien winnen, maar dat er van buitenaards voetbal, of het beste Bayern ooit, echt geen sprake kan en mag zijn. En deze prestatie van Bayern heeft dan ook niet zo veel te maken met de wijze en klasse waarop en waarmee Barca de afgelopen jaren zo domineerde. De reden dat Barcelona niet meer alleen wereldtop is, maar deze status nu 'gewoon' en 'slechts' moet delen met o.a. Bayern, Manchester United, Real Madrid, misschien ook Juventus en Borussia Dortmund, ligt bij de Catalanen zelf en niet bij de concurrentie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zoveel trots, wat een prestatie!!

Toch best indrukwekkend

Waar ga je op vakantie als je traint voor een triathlon?