Half mei begon de ellende. Het is het einde van het seizoen en traditiegetrouw spelen een aantal clubs hun laatste wedstrijd in het nieuwe tenue, het shirt van het volgende seizoen. Zo ook Juventus, dat na de vervanging van het logo, in 2017, opnieuw de fans van zich weet te vervreemden. Maar het wordt allemaal erger, bruter en slechter. De jaargang 2019/2020 zal goed de geschiedenis in kunnen gaan als het 'jaar van de lelijkheid' of het 'jaar dat niemand voetbal durfde te kijken'. Barcelona, AS Roma, maar ook de Nederlandse topclubs Feyenoord en PSV: allen komen met een extreem lelijk en droevig design op de proppen. En dan is de ergste nog niet eens genoemd.
|
Juventus thuistenue 2019/2020 |
Het Juventusshirt is dus haar verticale banen kwijt. In de plaats daarvoor nu twee grote vlakken en een roze streep. Wat dit shirt onderscheidt van haar mede-deelnemers aan deze 'lelijkste shirtjes ooit'-wedstrijd, is de achterkant. Die is namelijk ook echt heel slecht, dankzij een grote zwarte plaat die ruimte moet bieden aan naam en rugnummer van de speler die dit juweel aan mag trekken.
Het zal een lang seizoen worden voor Mathijs de Ligt, maar dat gaat ook op voor Frenkie de Jong. Qua shirtdesign had hij geen slechter moment kunnen kiezen om te verhuizen naar zijn droomclub. De weinig verheffende sponsornaam, in triestheid slechts overtroffen door het vroegere Qatar Airways, maakt het compleet. Waar dit blokkenmotief bij Kroatië nog ludiek en uniek was, is het in Catalonië helaas vooral de reden dat de historisch mooie banen zijn verdwenen.
|
Barcelona thuistenue 2019/2020 |
De wedstrijd met de lelijkste shirts van het seizoen zal ook in Spanje worden gespeeld, namelijk Barca - Valencia. Een heuse topper, niet alleen in de competitie. Nee, Valencia doet haar best met haar nieuwe uittenue, waar een of ander raar psychedelisch motief ervoor zal zorgen dat tegenstanders die hier te lang naar kijken, draaiend hun weg moeten vervolgen. Voor supporters is het niet te harden, al zitten die natuurlijk wat verder weg.
|
Valencia uittenue 2019/2020 |
Maar ook in Italië heeft de wansmaak toegeslagen. Dat doet het daar vaker, uiteraard, maar ditmaal bezoedeld het de erfenis van Francesco Totti. Het nieuwe uittenue van AS Roma is op zich mooi wit, maar wordt dan ontsierd door een nogal kinderlijke en kitscherige bliksemschicht. Gelukkig is hier dan weer de smakeloze geldmachine uit Qatar op de borst te vinden. Lelijk + lelijk = heel lelijk.
|
AS Roma uittenue 2019/2020 |
Engeland dan! Het land van traditie, historie en, inderdaad, ook heel veel lelijks...;). In dit geval het shirt dat de Arsenalspelers gaan dragen tijdens het doen van hun warming-up. Een uitstekende reden om lekker scherp aan de wedstrijd het stadion pas te betreden. Hier is een ontwerper tegen een pot lelijke groene inkt aangelopen, waar vervolgens een regenbui en een traktor overheen gingen. Waarom? Dit is, meer nog dan de spelers van de vroegere club van Bergkamp, Henry en Van Persie, echt een reden om die € 1200,- voor die seizoenkaart in een leuke vakantie met je gezin te stoppen.
|
Arsenal pre-matchtenue 2019/2020 |
Dan blijven we zelf nog enigszins buiten schot, lijkt het. Niks is minder waar. Terwijl de geschiedenis de shirts van RKC Waalwijk en NEC elk jaar weer mooier maakt, hoesten PSV en Feyenoord weer iets treurigs over 'de mensjes' (R. vd Gijp) uit. PSV heeft ook een shirt voor de warming-up. Het goede nieuws: het is effen en er staat geen sponsoruiting op. Het slechte nieuws: dat kregen ze ook weer niet verkocht, nadat er duizenden euro's aan het designclubje werden overgemaakt. Dus is er een schijtmotiefje ontworpen. Kijk en huiver.
|
PSV pre-matchtenue 2019/2020 |
Feyenoord komt met een wazig blauw gestreept iets. Ook hier weer de verbazingwekkende terughoudendheid om gewoon een leuk, simpel, effen shirt te ontwerpen. Of, 'ontwerpen', gewoon maken. Ontwerp gewoon eens niks! Dit moet ook weer als onderscheidend worden ervaren, zodat de fans een reden zien om ook hier een kleine € 70,- aan uit te geven. Nee Feyenoord, dit is echt heel erg lelijk.
|
Feyenoord uittenue 2019/2020 |
Maar los van Juve en Barca betreft het veelal uitshirts en zelfs warming-up vodjes. Dus minder belangrijke shirts. Maar ook Chelsea heeft gewoon haar thuisshirt vernagelt. De mooie blauwe kleur blijft, maar er, je raadt het al, moest iets in verwerkt worden. We zullen het nooit zeker weten, maar dit kan goed de reden zijn dat Hazard per sé wilde vertrekken.
|
Chelsea thuistenue 2019/2020 |
Huddersfield Town laat zelfs een design los dat de club op verplichte terugzetting naar de amateurs zou moeten komen te staan. Enig voorbehoud is in dit geval echter wel op zijn plaats, aangezien shirtsponsor Paddy Power een historie heeft met grappen en grollen op dit gebied. Dus indien grap: erg goed, want lelijk, bizar en 'over the top'. Is het geen grap, dan is het weer een bewijs van wansmaak, want lelijk, bizar en 'over the top'.
Duitsland bleef tot zover onbesproken, ongetwijfeld omdat het bij VfL Bochum al jaren wat rustiger is. Maar gelukkig is daar de verder prachtige 'traditionsverein' Borussia Mönchengladbach. Het kan nooit moeilijk zijn iets moois te bedenken voor een combinatie van wit en groen. Het is veel lastiger om daar toch iets slechts van te brouwen. Maar, hulde, het is iemand gelukt. Vaag, raar, iets met wolkjes. Het zal wel 'een beleving' zijn. Ok.
|
Borussia Monchengladbach thuistenue 2019/2020 |
Maar de absolute koning van de wansmaak bevindt zich in Noord-Engeland. Waar de schoonheid van zijn elftal en het gespeelde voetbal voor Pep Guardiola redenen zijn om elke toenadering van andere werkgevers stelselmatig te weigeren, staat het derde tenue komend seizoen symbool voor alles wat er mis is in het land van de voetbalshirtjes. Werkelijk alles is fout gegaan, bij de totstandkoming van dit gedrocht. De kleuren, de overloop en ook hier een afschuwelijk poenerige sponsor. Ik ben, vanuit de krochten van de tweede divisie, een enorme City-fan, maar dit is te bruut voor woorden. Het betreft gelukkig 'slechts' het derde tenue, dus dat scheelt. Maar dat men dit in een winkel durft te hangen is best wel schofterig.
|
Manchester City derde tenue 2019/2020 |
Ik heb verder ook weinig zin meer om er nog veel meer woorden aan vuil te maken. Behalve dat al deze negativiteit mij doet verlangen naar een goedmaakpost. Een blogje over de mooiste shirts ooit, ever, voor altijd. Daar zijn er heel veel van, dus persoonlijke voorkeuren gaan zeker een rol spelen (dus reken niet op Brazilië, Real Madrid of Internazionale). Daarbij, bedenk ik me nu, gaat de historie wel een rol spelen. Welke spelers liepen erin rond? Wat hebben zij gepresteerd? Dat is een aspect dat in bovenstaand lijstje uiteraard niet is meegenomen. Maakt dat veel uit? Nou, denk aan het Oranjeshirt uit 1988 en beantwoord die vraag lekker zelf.
Reacties